реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

У Чернігові нема художнього музею! Чернігову потрібен художній музей!

Нещодавній міні- скандал навколо конкурсу на посаду директора Чернігівського художнього музею імені Галагана, на жаль, не порушив головної проблеми - є він чи нема такого музею? Я переконаний, що нема.

Так, є сам будинок з такою вивіскою - на Валу, в приміщенні колишньої дівчачої гімназії. Є наукові та технічні працівники на чолі з директором Іриною Ральченко - вони вчасно (сподіваюсь!) отримують зарплати, проводять виставки, можливо, здійснюють наукові розвідки і аналізують мистецькі явища (це мені практично не траплялося, крім серйозного дослідження про народного художника Володимира Ємця ), директор стала заслуженим працівником культури. Тобто, все наче вказує на існування художнього музею.

Та то тільки видимість. Адже кожному, наближеному до музейної справи (до слова - я працював вченим секретарем музею- заповідника М.Коцюбинського), відомо, що основа музею, без чого музею просто нема апріорі - експозиція. Не виставки - їх може проводити і товариство любителів мальовидла - а саме експозиція. Нема експозиції - нема музею.

У Чернігівському художньому музеї імені Галагана є прекрасні фонди, є виставки, є науковці, але нема музею. І це не вина працівників цього закладу, вина влади, яка дозволила позбиткуватися над музеєм.

Ще коли головою обласної адміністрації (до Ющенка) був Микола Бутко через тодішнього заступника глави Адміністрації Президента Степана Гавриша, який є чи то кумом чи то другом Бориса Дєдова, останній добився передачі йому більше тисячі квадратних метрів Чернігівського художнього музею. Зауважу: тільки ці площі й були відремонтованими!

Я не знаю якими камінами спокусив Миколу Бутка Борис Дєдов, але з того часу його приватна галерея стала в художньому музеї постійною. Власне, й галереї нема - є знову ж таки виставки. І є смішна орендна плата, яку з року в рік встановлює влада. І Дєдову не треба, як "Просвіті", щороку ходити на комісії, президії, сесії, щоб доводити свою громадську потрібність - оренда для приватної галереї, яку не можна порівняти з потужною громадською державотворчою організацією - "Просвітою", надається автоматично за копійки.

Між тим, ремонтом музею для розміщення експозиції жодна влада не переймається. Що й не дивно, але прикро з огляду на відсутність культурної стратегії і в нинішнього складу обласних адміністрації та ради...

Колишній директор музею Володимир Ємець намагався боротися з незаконним вселенцем, але його голос був гласом вопіющого проти сильних світу цього - гаврошів, бутків та іже з ними нащадків радянської колоніальної системи.

... І ось тепер, коли той же Борис Дєдов зробив "підніжку" нинішньому, багаторічному директору музею Ірині Ральченко, вона нарешті озвучила причину скандалу. На моє ж зауваження, що стільки років вона не підтримувала боротьби Ємця та "Просвіти" за збереження музею від незаконного орендаря, Ірина Григорівна відповіла, що, мовляв, хотіла зберегти хоч те, що лишилося. Як бачимо, не вдалося...

Коли буде в Чернігові повноцінний художній музей? Коли влада виділить серйозні капіталовкладення на ремонт його і приведе до норми стосунки з приватною галереєю Дєдова. Хтось у владі до цього готовий?

Василь ЧЕПУРНИЙ
На фото: Борис Дєдов та Ірина Ральченко - колись соратники, тепер противники...






Теги:Василь Чепурний, Володимир Ємець, Чернігівський художній музей, Борис Дєдов, Ірина Ральченко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar