реклама партнерів:
Головна › Новини › Тут я живу

Сільські дороги: як справи?

У селі Блистова на Менщині, за словами сільського голови Юрія Мишкіна, постаралися місцеві активісти: за допомогою спеціально виготовлених щитів почистили вулиці кіньми і власними тракторами у різних кінцях цього немалого за протяжністю села.
Центральні дороги у районі, як з'ясувалося, чистять державним коштом. Сільські – як домовляться

Пам’ятаєте, які проблеми виникали минулої зими через потужні снігопади? І породіль зі снігового полону визволяли, і самотужки кіньми вулиці чистили. Протягом останніх тижнів небеса також щедро посипали нас білою заметіллю, отож «Наше слово» поцікавилося, яка наразі ситуація з чищенням доріг.

Спочатку проїхали по колу через Ліски до Стольного. З’ясували: якщо у селі є сільгоспкооператив чи інше формування, що має техніку, – там проблем із чищенням вулиць не виникає. Приміром, у Бірківці, Осьмаках, Стольному, Миколаївці пройшовся трактор, і не раз. У Семенівці також було почищено.

У Блистові, за словами сільського голови Юрія Мишкіна, постаралися місцеві активісти: за допомогою спеціально виготовлених щитів почистили вулиці кіньми і власними тракторами у різних кінцях цього немалого за протяжністю села.

А от у Лісках дороги не чищені, правда, вкатані, проїхати можна. Так само – в Ушні.

Виручають і підприємці, фермери. У Дягові, Чапаєвці, Бігачі, Городищі, Локнистому саме вони прийшли на допомогу односельцям.

Якщо у селах сніг додає клопоту, то на центральних шляхах нинішньої зими проїхати можна, їх регулярно чистять. За словами заступника голови райдержадміністрації з питань паливно-енергетичного комплексу, транспорту і зв’язку, будівництва, житлово-комунального господарства Володимира Василенка, близько 60 кілометрів дороги державного значення Чернігів – Грем’яч (які пролягають по нашому району) обслуговує Сосницька дорожньо-експлуатаційна дільниця. Кошти на ці потреби надходять із державного бюджету через обласну службу автомобільних доріг.

Шляхи районного, обласного і територіального значення (їх протяжність загалом складає понад 256 кілометрів) регулярно звільняє від снігу ДП «Райавтодор», має для таких потреб вісім одиниць техніки.

Нинішньої зими напруга з чищенням шляхів, за словами Володимира Уляновича, найбільше виникала у двох напрямках: від Степанівки до Волосківців і від Мощного до Греблі, звідки підвозили на навчання дітей. Однак усі ці проблеми оперативно вирішувалися.

Наразі у районі, за словами Володимира Василенка, створено штаб оперативного реагування. Отримавши сигнал про насування потужного циклону зі снігопадами, тут організують цілодобову роботу по розчищенню автошляхів.

Цікавлячись, як почищені дороги у селах, ми вирішили звернути редакційною автівкою у глибинку – заїхали на хутір Чорногірці.

Проїхати тут можна вільно, навіть розвернулися без проблем.

Напередодні саме випав сніг, тож безпомилково можна було визначити, скільки хат залишилися стояти пусткою у цьому мальовничому куточку Менщини. Нарахували 11 порожніх, менше десятка – зі слідами коло хвірток та димком із димарів.

Назустріч вийшла пенсіонерка Фаїна Галенок, щиро пораділа «нашословцям», розповіла про життя хуторян. Каже, що і пошту їм вчасно підвозять, і продукти, й інші необхідні товари. Навіть з платежами проблем не мають – поштар Микола усі квитанції збере, заплатить. Спасибі йому!

Жінка розповіла про свою непросту долю. Родом вона – з Росії. У 1974 році переїхала до Чернігова, а 11 років тому змушена була продати міську квартиру й перебратися сюди, на хутір. Каже, не очікувала, що в таку глухомань потрапить, та згодом навчилася жити й тут… Втратила двох синів, згодом чоловіка поховала, з яким тут, у Чорногорцях, зійшлася. Нічого, звикла й до самотності, увечері телевізор дивиться.

– Проте гляньте, яка ж тут краса! – каже нам наостанок Фаїна Олексіївна. – Приїжджайте ще!

Ірина Примак

Джерело: Наше слово




Теги:чищення доріг, Блистова, Менський район, коні, Юрый Мишкын


Читайте також



Коментарі (0)
avatar