реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Напої для літа

Із настанням спекотного літа організм людини починає перебудовуватися, обмін речовин змінюється і потреба в рідині зростає. Більшість п’є звичайну воду, але існують і інші — дуже корисні для здоров’я — напої: вони не лише втамовують спрагу, а й знижують ризик виникнення остеопорозу, раку, серцево-судинних захворювань, захворювань нирок, зміцнюють кістки і благотворно впливають на зуби, а також запобігають передчасному старінню.

Лікарі нагадують, що в спеку слід пити більше: через перегрівання люди починають більше пітніти, втрачають багато рідини. Фахівці рекомендують збільшити її вживання: за рахунок води, соків, супів, а також «прихованої» рідини фруктів і овочів.

Потрібний для підтримання водного балансу мінімум рідини на добу для дорослої людини становить 1,5 л за середньої температури повітря 21°С, 1,9 л — за температури 26°С і вже 3 л — за температури 32°С та вищої.

Проте змушувати себе пити, коли не хочеться, не варто: зайва кількість води підвищує навантаження на всі органи, особливо на нирки і серце. Тому рекомендується обмежити себе в питті вагітним, за гіпертонії, серцевої недостатності, порушення функцій нирок.

У спеку лікарі радять надавати перевагу не холодним, а кімнатної температури напоям. Найліпше втамовують спрагу зелений чай без цукру, негазована мінеральна вода, неміцний чорний чай із лимоном, домашні компот із сухофруктів або морс, квас, несолодкі соки.

В азійських країнах здавна в спеку п’ють гарячий свіжозаварений чай, обов’язково зелений. Річ у тім, що він містить так звані «холодні» елементи, які знижують температуру тіла. Активізуються ці елементи якраз тоді, коли чай саме гарячий. Але дієтологи рекомендують випивати не більше двох кухликів зеленого чаю на день, тому що в ньому міститься танін, який має здатність подразнювати стінки шлунка. Гарячий чорний чай не так добре втамовує спрагу.

У Китаї зелений чай здавна вважають напоєм довголіття. А дієтологи стверджують, що він також знижує ризик виникнення остеопорозу, раку, серцево-судинних захворювань. У ньому міститься багато флавоноїдів, поліфенолів та антиоксидантів, які захищають клітини від шкідливої дії й нейтралізують вільні радикали. Фтор, який міститься в чаї, зміцнює кістки і благотворно впливає на зуби. Зелений чай рекомендують пити без цукру.

Спрагу також добре втамовує мінеральна вода. При цьому дієтологи радять вибирати воду з мінімальним вмістом мінеральних речовин — така вода ліпше засвоюється і не спричиняє набряклості.

Журавлинний морс не лише втамовує спрагу, а й запобігає захворюванням ясен, допомагає впоратися з інфекціями сечовивідних шляхів. Морс п’ють у великих кількостях у разі застудних та інфекційних захворювань.

Серед несолодких соків, які ліпше пити в спекотний літній день, лідирує томатний сік. Він гарний ще й тим, що втамовує і спрагу, й голод. Регулярне вживання томатного соку без солі (власного приготування) запобігає передчасному старінню і знижує ймовірність захворювання на рак завдяки більшій концентрації лікопіну.

А ось від солодких газованих та напоїв із кофеїном лікарі радять у спекотні дні утримуватися. Так само, як і від пива та інших алкогольних напоїв.

Підготувала Оксана ОСТРЯНКО.

Джерело: http://www.zid.com.ua/ukr_creativework/napoji-vlitku-dlya-zmitsnennya-zdor
ovya



Теги:Харчування, поради здоров'я, напої, літо


Читайте також



Коментарі (0)
avatar