Звідки ж береться ожиріння?
Смачне сучасними дієтологами вважається шкідливим, бо воно нібито дає повноту. А насправді приємний смак задовольняє потреби організму сповна, і спожиті харчі цілком втрачаються на життєдіяльність.
Несмачну їжу організм сприймає з неохотою, тому вона повністю не перетравлюється, і залишки її заганяються на відкладення жиру, тобто створюють непотрібну повноту тіла та спричиняють хворобливе ожиріння, надають людській статурі непривабливого вигляду.
Велике значення для здоров’я людей мають традиції приготування страв та використання місцевих харчових рослин. Не випадково колись серед дворян був заповіт: «Не їж чужоземного продукту, не пий заморського вина». А тогочасні медики проповідували гасло: «Лікуйся тим, чим живеш».
На жаль, сьогодні дієтологи пропонують відмовитись від звичних смачних і поживних продуктів та надавати перевагу надуманим харчам. Особливо шкідливе швидке поїдання продуктів, яке пропонується різними популярними харчевнями. Незвична для людини їжа, інше її приготування викликають розлади здоров’я. Варто вжити привезені з іншого краю плоди чи приготувати інакше їжу, як в організмі змінюється баланс елементів. Неправильне харчування провокує появу захворювань.
Не додають здоров’я завезена з Африки картопля, часник з Китаю, яблука з Угорщини, суниці з Італії. Окрім невідповідності елементного складу вони занадто просякнуті пестицидами.
Треба сказати й про картоплю, наш другий хліб, як її часто називають у народі, бо виручала в часи незгоди. У Чилі картоплю в минулому вирощували виключно для харчування рабів. В Україні почали культивувати трохи більше двохсот років тому. Вона замінила ріпи городню та кормову (турнепс), потіснила земляну грушу (топінамбур) — важливу рослину для діабетиків. Саме картопля стала причиною надмірної повноти деяких жінок, які захоплюються стравами з картоплі. Пригадую, як у часи воєнного лихоліття у моєму селі в однієї вдови було три дорослі доньки, і всі мали надмірну повноту — в них, крім картоплі, не було чого їсти. Люди говорили, що то від картоплі.
Прихильники роздільного харчування радять не змішувати вуглеводи з білками. А в нас, як правило, гарніром до м’яса пристосовується картопля. До речі, борщ узагалі несумісний з картоплею. Але про нього — іншим разом.
Україна має всі підстави для смачного й поживного харчування людей. Треба лише відмовитися від чужоземних і переважно шкідливих для здоров’я продуктів. Треба, щоб кожне село максимально переробляло власну продукцію рільництва і не лише забезпечувало своїх мешканців харчами, а й доставляло у міста.
Що п’ємо?
Хочу сказати і про напої. Особливо сприяють повноті так звані «гарячі напої» — горілка та її похідні, які приглушують смак страв. Сьогодні торговельна мережа пропонує нам сумнівної якості фанти, пепсі-коли, пересолоджені лимонади. Ми заганяємо в себе кілограми сахарози, а потім нарікаємо на діабет чи серцеві розлади. Від пива виростає «пивний живіт», і у 30-річних чоловіків з’являється імпотенція. Останніми роками в пресі частенько зустрічаються застереження про шкідливість газованої води всіх варіантів, але ні постачальники напоїв, ні споживачі цього чути не хочуть.
Натомість варто б згадати поширений у минулому напій із сушні — узвар, який не містить сахарози, якщо приготований із відповідних сушених фруктів — переважно місцевих яблук та солодких груш. Ще кілька десятиліть тому в пошані в українців були березовий сік, сирівець та хлібний квас, який продавався на розлив із великих бочок.
Загалом же одна з основних причин хвороб сучасності — незбалансоване харчування. Молодь надмірно захоплюється продуктами з мінімальною кількістю корисних речовин, до яких належать гамбургери, чипси, кукурудзяні пластівці, шоколадні батончики, солоні крекери, закуски «під пиво», бульйонні кубики. У них наявна перенасиченість цукру й солі, багато консервантів та інших речовин, що провокують розвиток хвороб травних органів та серцеві захворювання.
Михайло КУРДЮК, кандидат сільськогосподарських наук
с.Тростянець
Ічнянського району
Читайте також |
Коментарі (7) |
| |