реклама партнерів:
Головна › Новини › Проблема

Звідки ж береться ожиріння?

Смак страв і повнота тіла

Смачне сучасними дієтологами вважається шкідливим, бо воно нібито дає повноту. А насправді приємний смак задовольняє потреби організму сповна, і спожиті харчі цілком втрачаються на життєдіяльність.
Несмачну їжу організм сприймає з неохотою, тому вона повністю не перетравлюється, і залишки її заганяються на відкладення жиру, тобто створюють непотрібну повноту тіла та спричиняють хворобливе ожиріння, надають людській статурі непривабливого вигляду.

Велике значення для здоров’я людей мають традиції приготування страв та використання місцевих харчових рослин. Не випадково колись серед дворян був заповіт: «Не їж чужоземного продукту, не пий заморського вина». А тогочасні медики проповідували гасло: «Лікуйся тим, чим живеш».

На жаль, сьогодні дієтологи пропонують відмовитись від звичних смачних і поживних продуктів та надавати перевагу надуманим харчам. Особливо шкідливе швидке поїдання продуктів, яке пропонується різними популярними харчевнями. Незвична для людини їжа, інше її приготування викликають розлади здоров’я. Варто вжити привезені з іншого краю плоди чи приготувати інакше їжу, як в організмі змінюється баланс елементів. Неправильне харчування провокує появу захворювань.
Не додають здоров’я завезена з Африки картопля, часник з Китаю, яблука з Угорщини, суниці з Італії. Окрім невідповідності елементного складу вони занадто просякнуті пестицидами.

Треба сказати й про картоплю, наш другий хліб, як її часто називають у народі, бо виручала в часи незгоди. У Чилі картоплю в минулому вирощували виключно для харчування рабів. В Україні почали культивувати трохи більше двохсот років тому. Вона замінила ріпи городню та кормову (турнепс), потіснила земляну грушу (топінамбур) — важливу рослину для діабетиків. Саме картопля стала причиною надмірної повноти деяких жінок, які захоплюються стравами з картоплі. Пригадую, як у часи воєнного лихоліття у моєму селі в однієї вдови було три дорослі доньки, і всі мали надмірну повноту — в них, крім картоплі, не було чого їсти. Люди говорили, що то від картоплі.

Прихильники роздільного харчування радять не змішувати вуглеводи з білками. А в нас, як правило, гарніром до м’яса пристосовується картопля. До речі, борщ узагалі несумісний з картоплею. Але про нього — іншим разом.
Україна має всі підстави для смачного й поживного харчування людей. Треба лише відмовитися від чужоземних і переважно шкідливих для здоров’я продуктів. Треба, щоб кожне село максимально переробляло власну продукцію рільництва і не лише забезпечувало своїх мешканців харчами, а й доставляло у міста.

Що п’ємо?

Хочу сказати і про напої. Особливо сприяють повноті так звані «гарячі напої» — горілка та її похідні, які приглушують смак страв. Сьогодні торговельна мережа пропонує нам сумнівної якості фанти, пепсі-коли, пересолоджені лимонади. Ми заганяємо в себе кілограми сахарози, а потім нарікаємо на діабет чи серцеві розлади. Від пива виростає «пивний живіт», і у 30-річних чоловіків з’являється імпотенція. Останніми роками в пресі частенько зустрічаються застереження про шкідливість газованої води всіх варіантів, але ні постачальники напоїв, ні споживачі цього чути не хочуть.

Натомість варто б згадати поширений у минулому напій із сушні — узвар, який не містить сахарози, якщо приготований із відповідних сушених фруктів — переважно місцевих яблук та солодких груш. Ще кілька десятиліть тому в пошані в українців були березовий сік, сирівець та хлібний квас, який продавався на розлив із великих бочок.

Загалом же одна з основних причин хвороб сучасності — незбалансоване харчування. Молодь надмірно захоплюється продуктами з мінімальною кількістю корисних речовин, до яких належать гамбургери, чипси, кукурудзяні пластівці, шоколадні батончики, солоні крекери, закуски «під пиво», бульйонні кубики. У них наявна перенасиченість цукру й солі, багато консервантів та інших речовин, що провокують розвиток хвороб травних органів та серцеві захворювання.

Михайло КУРДЮК, кандидат сільськогосподарських наук

с.Тростянець
Ічнянського району




Теги:Харчування, Михайло Курдюк, картопля, напої, березовий сік, Ожиріння


Читайте також



Коментарі (7)
avatar
1
Хорошего человека должно быть много. А мы ведь все хорошие! Не так ли?
avatar
2
Это точно! Тем более, что про полненьких женщин говорят ласково "пышечка", "булочка", "одуванчик" и т.п. В глаза. Это за глаза их по-другому называют :):) А одна моя знакомая "плюшечка" гордо говорит себе, глядясь в зеркало: "Женщина без живота -- всё равно что корова без хвоста".
avatar
3
А о полных мужчинах, до того как они наступят вам на ногу, тоже иногда ласково говорят - "бегемотик", "слоник", "медвежонок".
Да, возможно, нынешние мужики и измельчали. Зато как прибавили в весе!
avatar
4
Так если они не будут съедать предложенные торговлей сладости, копчёности, и солёности, то пищевики найдут другой способ добраться до их кошельков :)) Главное, чтоб вширь не было больше сантиметров, чем ввысь :))
avatar
5
И всё-таки в полноте мужчин, в первую очередь виноваты женщины - это они так вкусно готовят, что мы, мужчины, просто объедаемся их вкуснятиной. Вот. :)
avatar
7
Тарас, может быть Вы не в курсе, что лучшие повара - мужчины. Сложилось так, что женщины вынуждены вести домашнее хозяйство, и поэтому больше стоят у плиты. Именно борьбе с неравноправием мужчин и женщин была посвящена деятельность суфражисток и феминисток (не только равноправию в быту, в первую очередь - политическому и экономическому равноправию). И обвинять женщин в собственных ошибках.... Немного поменьше кокетства Вам явно не помешало бы.
avatar
6
И это сейчас, в начале 21 века публикуют такой бред! Что ни слово - то маразмы. Поскольку во всей писанине нет ни одной ссылки, то для экономии места не буду повторять об отсутствии ссылки при каждой глупости из статьи.
1."Смачне сучасними дієтологами вважається шкідливим, бо воно нібито дає повноту" - какими диетологами? Огласите весь список, пжста...
2. "повністю не перетравлюється, і залишки її заганяються на відкладення жиру" - как бы поделикатнее объясниьт, куда девается непереваренная пища.....
3. В отличие от автора я дворян не застал, только читал про них, и ни разу упоминания про этот бредовый псевдозавет не встречал. А вот увлечение заморскими винами и яствами среди высших сословий царской империи - да, было в почете. В частности, почему в первой половине 18 века в России была популярна "Мадам Клико"? Потому что после завершения войны с Наполеоном на Францию была наложена контрибуция, и продукция мадам Клико поставлялась за копейки (для обеспеченных же) в несметных количествах.
4. Рестораны быстрого питания - это не потому, что там нужно быстро есть, а потому что там не нужно ждать, пока приготовят. Не поленись, сходи хоть раз в Мак-Дональдс. Может быть и не понравится, но, по крайней мере, попробуешь.
5. Пестициды. Ты проводил анализы? Где опубликовано? Ибо огульное обвинение без анализов - это мягко говоря ложь.
6. "У Чилі картоплю в минулому вирощували виключно для харчування рабів." Геббельс бы гордился. Разница небольшая: "У Чилі картоплю в минулому вирощували виключно для харчування рабів." и "У Чилі в минулому для харчування рабів вирощували виключно картоплю.". Ощущаете разницу?
7. Топинамбур и картофель пришли одновременно из Америки. Развивались по разному, это да.
8. Изобретатель раздельного питания американский натуропат Герберт Шелтон не имеет медицинского образования. Некоторые кандидаты сельхознаук тоже лезут с советами в чужой огород. "профессор НИИ питания РАМН, ведущий специалист РФ по физиологии питания и пищеварения Л. С. Василевская... отмечает, что гипотезы, лежащие в основе системы раздельного питания, не согласуются с данными, полученными за многие годы медицинской наукой (исследования И. П. Разенкова (1948), А. Д. Синещекова (1970)".
8. Горячий напиток - это напиток с повышенной температурой. Алкогольные напитки называются "горячительными".
9. "Сахароза же быстро расщепляется в пищеварительном тракте на глюкозу и фруктозу, которые затем поступают в кровоток".
avatar