реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Затримано "маковіїв"

Вимовляємо «мак», розуміємо «наркотик». Ці поняття настільки тісно сплелися у народній свідомості, що навіть сама згадка про мак як цінну і колись дуже популярну в Україні сільськогосподарську культуру викликає, щонайменше, подив. «Як, невже мак і дотепер десь у нас вирощують?» Так, вирощують, але його легальне культивування і всі пов’язані з цим процеси жорстко регулюються чинним законодавством і контролюються відповідними службами, найперша з яких — міліція. Саме на її плечі покладається оперативне перекриття всіх ланок процесу легального виробництва макового зерня, охорона насаджень, нагляд за повною та якісною утилізацією відходів.
На Чернігівщині, як і в ряді інших областей України, чималий орний клин вкривається навесні маковим цвітом. Так триває вже 10 років, з 2001-го. Торік ця культура займала площу 1701 га. Могло б бути й набагато більше, однак з 13 господарств, що мали на той момент ліцензії на право здійснення операцій з культивування, знищення та перевезення наркомістких рослин, видані Державним комітетом України з питань контролю за наркотиками, реально займалися обробкою макових полів лише 3 сільськогосподарських підприємства. Решта, вочевидь, зважили власну потугу і відмовилися від культивування маку з економічних міркувань: це, хоча й вельми прибутковий, проте надто ресурсоємний бізнес, який потребує величезних капіталовкладень передусім в забезпечення охорони полів.
Взаємодія міліції та сумлінного господарника (з несумлінними — розмова окрема) починається ще на етапі підготовки ділянки під посів маку. Аграрій звертається з повідомленням про намір культивувати цю наркомістку рослину. Згідно з вимогами чинного законодавства, створюється спеціальна комісія у складі представників підрозділу з питань боротьби з незаконним обігом наркотиків, Державної служби охорони, територіального органу внутрішніх справ, а також самого господарника. Ці контролери виїздять на місце запланованого посіву і ретельно досліджують його, вивчаючи, наскільки обрана територія відповідає загальнообов’язковим вимогам. Макове поле повинно розташовуватися щонайменше за 3 кілометри від великих населених пунктів на мінімум в 1 кілометрі від залізниць, а також автошляхів міжнародного та державного значення. Якщо всі первинні умови витримані, складається відповідний акт, і — до праці!
Водночас, як розповів начальник УДСО при УМВС України в Чернігівській області полковник міліції Олег Гронь, правоохоронці висувають до господарника низку вимог щодо обладнання об’єкту всіма засобами, необхідними для організації якісної охорони посівів. Передусім, це — спостережні вежі, шлагбауми на в’їздах на ділянку, контрольно-слідова смуга завширшки не менш як 3 метри по периметру. Прилегла до краю ділянки місцевість має бути очищена від кущів і чагарників. На території слід встановити тимчасову споруду (найчастіше за неї править вагончик, на кшталт будівельного) для облаштування місця відпочинку вільної зміни охоронців. Якщо ж служба здійснюватиметься вахтовим методом, слід подбати про житло: бронювання місць в гуртожитку абощо. Всі ці технічні умови мають бути виконані до моменту виставлення охорони, яке відбувається із початком цвітіння рослин маку (до цього рослина ще не містить наркотичної речовини й зовсім нецікава потенційним викрадачам).







Теги:Кримінал, мак


Читайте також



Коментарі (0)
avatar