реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Стрижень підчистять чи почистять?

Заступник міського голови Чернігова Микола Літвінов на прес-конференції з приводу початку оздоровлення Стрижня підкреслив, що очищення Стрижня – це нагальна проблема, вирішення якої покращить екологічну і естетичну ситуацію в м.Чернігові.

"На даний момент ми підійшли до етапу практичної реалізації масштабного проекту оздоровлення р. Стрижень, - зауважив він, - це реконструкція шахтного водоскиду в гирлі річки та проведення меліоративних робіт у руслі водосховища №1". Проведення цих робіт передбачає скид води з р. Стрижень від Красного моста (Палац урочистих подій) до впадіння Стрижня у р. Десну.

Микола Іванович зазначив, що фінансування по цим видам робіт по очищенню Стрижня проводитиметься з міського природоохоронного фонду у сумі 1,5 млн. грн. Завершення цього етапу робіт планується до Дня міста.
М. Літвінов нагадав, що у 2007 році відбулась презентація техніко-економічного обґрунтування поліпшення екологічного стану річки Стрижень, визначені причини та джерела забруднення р. Стрижень і запропоновані основні напрямки технічних заходів щодо покращення санітарно-екологічного стану річки та її прибережних захисних смуг.

Впродовж останніх років на замовлення міськвиконкому проектно-вишукувальний інститут «Чернігівводпроект» завершив розробку робочого проекту «Реконструкція шахтного водоскиду в гирлі р.Стрижень в м. Чернігів». Директор інституту Анатолій Клименко під час прес-конференції детально ознайомив присутніх із поетапністю робіт очищення р. Стрижень, довжина якої у межах м. Чернігова складає 8,2 км. Важливими напрямками в технічних заходах, передбачених проектними розробками, він назвав реконструкцію мережі зливової каналізації та будівництво сучасних локальних очисних споруд.

Наступний етап робіт включає реконструкцію русла р. Стрижень від вул. Г. Полуботка до просп. Перемоги. Нормативна тривалість необхідних робіт за проектом оздоровлення р. Стрижень становить майже на 10 років при загальній вартості понад 80 млн. грн., адже передбачає підготовку відповідної проектно-технічної документації. При наявності достатнього фінансування, за словами М. Літвінова, цей термін вдасться дещо скоротити.

Не виключається можливість, на його думку, і залучення коштів з державного бюджету. Зазначено, що сьогодні уряд країни планує виділення понад 300 млн. грн. для очищення р. Десна. Отже, оздоровлення р. Стрижень є необхідним чинником усунення подальшого забруднення р. Десна.

Відділ зв"язків з громадськістю міської ради




Теги:Стрижень, Екологія, вода для Києва, М.Літвінов, міська рада, Десна, Чернігів


Читайте також



Коментарі (0)
avatar