реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Як здоров'я, Стрижню?

Держекоінспекція в Чернігівській області в межах своїх повноважень забезпечує реалізацію державної політики (в частині здійснення контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення та охорони водних ресурсів.

Тільки за 5 місяців 2010 року здійснено 83 перевірки по контролю за станом використання поверхневих водних ресурсів. За результатами перевірок складено 33 протоколи, 33 особи притягнуто до адміністративної відповідальності, накладено штрафів на суму 4,522 тис. грн. Пред’явлено 8 претензій та позовів на суму 89137,122 тис. грн.

Основними напрямками роботи щодо покращання стану водних ресурсів області є питання зменшення скидів недостатньо очищених стічних вод у поверхневі водні об’єкти, попередження забруднення підземних вод, покращання режиму господарювання у прибережних захисних смугах водних об’єктів, сприяння будівництву та реконструкції очисних споруд на підприємствах області.

Держекоінспекцією в Чернігівській області здійснюється систематичний контроль за гідрохімічним складом води річок Стрижень та Десна по 18 створах від кордону з Російською Федерацією (Новгород-Сіверський район) до кордону з Київською областю.

Тільки за 5 місяців п.р. відділом інструментально-лабораторного контролю Держекоінспекції в Чернігівській області відібрано та проаналізовано 81 пробу річної води, де виконано відповідно 1087 визначень та відібрано 90 проб стічних вод, де виконано 1526 визначень. Проконтрольовано гідрохімічний стан 23 водойм по 52 створах.

За результатами гідрохімічних досліджень дощових та снігових вод із водовипусків по вул. Київській, Алексєєва, проспекту Перемоги м. Чернігова в річці Стрижень фіксується постійне перевищення вмісту амонію сольового, фосфатів, нітратів та заліза загального, що в декілька разів перевищують граничнодопустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення.

Якісний склад води у створах річки Стрижень по основних показниках в межах міста гірший, ніж у верхніх створах – за його межами. Внаслідок змивання великої кількості забруднених зливових вод в річку в період підвищення температури навколишнього середовища, щорічно фіксується зниження розчиненого кисню до критичного рівня, до 1 мг/л при допустимій концентрації для водойм рибогосподарського призначення не менше 6 мг/л, що спричиняє загибель водних живих організмів.

Також причинами незадовільного стану річки Стрижень є:

накопичення 1 – 1,5 метрового шару забрудненого мулу по руслу, що призводить до погіршення якісного складу води у межах міста;
значне захаращення берегів та водного дзеркала річки сміттям та господарсько-побутовими відходами;
невиконання заходів зі створення, винесення в натуру та впорядкуванню прибережних захисних смуг місцевими органами влади;
розташування об’єктів господарської діяльності, житлової забудови, розорювання земельних ділянок в межах водоохоронних зон та прибережних захисних смуг.

За даними лабораторних досліджень протягом останніх років гідрохімічний склад води річки Десна залишається стабільним, перевищення граничнодопустимих концентрацій для водойм рибогосподарського призначення фіксується лише по вмісту заліза, фосфатів та марганцю, що є традиційним фоном для річок поліської зони.

Антропогенний тиск на річку Десну залишається високим у зв’язку з тим, що в дану водойму скидаються стічні води кількох десятків підприємств. Найбільшим забруднювачем водойми є о/с КП „Водоканал”, які скидають стічні води з перевищенням нормативів ГДС у річку Білоус за 500 м впадіння її в Десну.

Відносно чистою Деснянська вода залишається завдяки великій водності водойми, здатності до самоочищення та зменшення об’ємів скидів стічних вод за рахунок скорочення виробничих потужностей та прийнятих відповідних санкцій контролюючих органів, застосованих до порушників природоохоронного законодавства.

Водні ресурси – невикористаний шанс на відновлення втраченої гармонії Людини і Природи.

Тож потурбуємося про них сьогодні! Щоб не було завтра пізно.

Держекоінспекція в Чернігівській області




Теги:Стрижень, Екологія, вода, Десна, забруденння річок


Читайте також



Коментарі (0)
avatar