реклама партнерів:
Головна › Новини › Проблема

Для дітей з вадами зору: головне — надія є!

У Чернігові впроваджується новий проект для дітей з вадами зору

Експериментальний проект у галузі освіти та виховання дітей з вадами зору буде запроваджений на Чернігівщині та в Донецькій області. Мова йде про інклюзивну освіту, коли діти з особливими потребами (в даному випадку — сліпі та слабо зрячі) навчаються у загальноосвітніх школах разом з іншими, а не ізольовано в інтернатах чи спеціалізованих класах.
Водночас роз’яснювальна робота буде проводитися з батьками таких дітей, аби вони повірили в їх потенціал та почали активніше відстоювати їх права.

«Суспільство повинно дати людині з вадами зору можливість побудувати незалежне життя, — переконана Олена Трубенок, менеджер проекту. — Вони не повинні обирати професії лише масажиста, юриста, музиканта або працювати решту життя в УТОСі. Історія знає приклади, коли сліпі люди ставали лікарями, письменниками, викладачами і навіть працювали міністрами. Ми повинні дати їм цей шанс».

Хто як не найрідніші люди — батьки — можуть допомогти дитині досягти успіху в житті, отримати якісну освіту та нормальну роботу? Саме тому виникла ідея про необхідність заснування всеукраїнської громадської організації батьків, котрі мають дітей з вадами зору. Адже, коли одна людина звертається до «високої інстанції», на неї можуть і не звернути уваги. Коли ж це організація, на неї важко не зважати. Ініціатори проекту мають на меті не лише захист інтересів таких людей загалом, а й всебічний розвиток потенціалу дітей з вадами зору, покращення якості їхнього життя в Україні.
Як повідомила Олена Трубенок, створення організації для батьків — лише один з етапів реалізації масштабного проекту «На сонці» для дітей з вадами зору, який фінансують приватний голландській фонд Royal Visio, Центр експертизи для людей з вадами зору та незрячих людей (Нідерланди) у співпраці з фондом ProForKids.

Сьогодні всі діти з вадами зору в Україні отримують експертний висновок від обласних медичних комісій, які вирішують, до якого типу спецшколи має направлятися дитина. Батьки практично позбавлені при цьому права голосу.

Водночас і батьки, і персонал спецзакладів відчувають брак знань та навичок, необхідних для розвитку прихованого потенціалу дітей з вадами зору.

У рамках проекту «На сонці» у двох спеціалізованих школах Чернігова та Слов’янська (Донецька область) будуть запроваджені нові принципи освіти, орієнтовані на дитину і застосування індивідуальних навчальних планів.
Проект реалізує благодійна організація «Аратта» (м.Чернігів), яка понад 12 років плідно співпрацює з Фундацією ProForKids. Вона взяла на себе зобов’язання підтримувати нову громадську організацію на першому етапі, надати приміщення, офісну техніку, засоби комунікації.

Фінансову підтримку надає посольство Королівства Нідерланди в Україні за програмою Матра/КАП. Проект діятиме на території Чернігівської та Донецької областей до грудня нинішнього року.

Всі, хто хоче приєднатися до цієї роботи, — батьки дітей з вадами зору, педагоги та психологи, а також небайдужі городяни — телефонуйте до «Аратти»: 670-411, 930-736.

Батьки мають повірити у гарне майбутнє своїх дітей з вадами зору!

Вікторія СИДОРОВА




Теги:фонд ProForKids, Аратта, слабозрячі, діти з вадами зору, Королівство Нідерланди


Читайте також



Коментарі (0)
avatar