реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Індекс борщу

Як можна порівняти рівень життя? «Сіверщина» пропонує для цього використовувати «індекс борщу».
Тобто порівняти ціни на продукти, які використовують для приготування традиційної української страви — борщу, на сьогодні в Україні та якійсь країні (наприклад, Іспанії), а також спробувати спрогнозувати ціну осінню цієї страви.

Ми вирішили «готувати» 5 літрів борщу із розрахунку на велику родину. Наш віртуальний борщ не претендує на звання кулінарного шедевру — він не має гастрономічних витребеньок, і його рецепт складається лишень із найнеобхідніших продуктів. Цін на олію, сіль, приправи ми не враховували, так само як і вартість палива, що використали для приготування страви. Залишили поза увагою ми і вартість води, хоча, приміром, у Києві, Харкові її купують у магазинах. Ціни на інгредієнти страви взяли середні на Центральному ринку Чернігова станом на 18 травня та в супермаркетах Іспанії. Є й деякі нюанси: наприклад, буряки в іспанських супермаркетах продають вже вареними.

За словами Прем’єр-міністра Миколи Азарова, за останній час рекордне подорожчання «борщового набору» склало 93%. Зокрема, від початку року морква подорожчала на 26%, капуста — на 121%, картопля — на 22%. Причиною того, що відбувається, Микола Азаров назвав те, що нині овочів виробляється утричі, а картоплі — удвічі менше, ніж за часів Радянського Союзу. Майже повністю згорнуте великотоварне виробництво картоплі та овочів, зруйнована інфраструктура овочесховищ, холодильників, плодоовочевих баз.

«Відповідно наші споживачі інвестують у розвиток виробництва овочів та фруктів Туреччини, Єгипту, Польщі, Німеччини тощо, звідки завозиться продукція, якої не вистачає в Україні, або яку ми не можемо по-господарськи зберегти», — сказав Азаров.

Боротися з цим явищем уряд буде, але конкретних методів не запропоновано.

За підрахунками експертів «Сіверщини», внаслідок очікуваного подорожчання ціни на паливо до 12 – 13 грн/літр збільшення вартості «борщового набору» можна передбачити на 20% – 40%. Візьмемо середнє арифметичне — 30%. Тобто наш «усереднений» рецепт борщу восени може коштувати 85,15 грн.
Смачного!

Андрій РАТНІКОВ,
Олександр ЯСЕНЧУК

Порівняльну таблицю цін на борщ читайте в газеті "Сіверщина"



Теги:подорожчання, капуста, Азаров, ціни, борщ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar