реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Із Соколиного хутора - у Чигирин

Виставка «Подарунки Миколи Черепа, засновника агро-садиби «Соколиний Хутір» (Чернігівщина) відкрилася в заповіднику «Чигирин»»

Микола Череп (н. 1972 р.) – нащадок козацького роду Черепів, дослідник історії та етнографії Чернігівщини; відомий фотохудожник, громадський діяч, член Спілки краєзнавців України та засновник у селищі Петрушівка на Чернігівщині агро-туристичного комплексу «Соколиний хутір» – осередку зеленого туризму та одного із символів козацької України.

«Соколиний хутір» відвідали гості із 35 країн світу та представники знаменитих родів: Тарновських, Скоропадських, Галаганів, Кочубеїв, Харитоненків, Ревуцьких. На теренах садиби ним створено: Історико-етнографічний музей, у якому представлені історичні та етнографічні пам’ятки Чернігівщини; музей просто неба – «Машина часу», у якому за лічені хвилини можна потрапити із ХХІ сторіччя у Шевченкові часи; музей історії визвольних змагань на Чернігівщині, з раритетними зразками зброї часів Запорізької Січі, УНР, Кубанського козачого війська; Художня галерея імені Тараса Шевченка – осередок творчого спілкування, де постійно проходять художні виставки; Окреме місце займає музей монетного двору з унікальною колекцією монет-оберегів (близько 100 видів), які карбуються власноруч в родинній майстерні. До Національного історико-культурного заповідника «Переяслав» Микола передав пам’ятні монети та листівки з історії Чернігівщини, три пам’ятні монети, власноруч викарбувані ним та декілька оригінальних листівок.

На виставці представлені: листівки «Монети Київської Русі, України та сусідніх держав VIII – XV століть. Ці монети входять до колекції монетного двору Хутора. На них зображені: гетьмани, військові діячі-державники, сакральна архітектура та палаци, родові монети до-християнського періоду, символи знаків зодіаку, архітектурні природні пам’ятки, музеї, військова архітектура та сучасна російсько-українська війна, національні герої. Пам’ятні монети: 1) «Гетьман Б. Хмельницький» (аверс – портрет Б. Хмельницького (1595- 1657) – творця Української козацької держави, військового та політичного діяча; реверс – герб Війська запорозького «Лицар із самопалом». Вперше його викарбували на печатці 1592 року, а відтак карбували на печатках Війська Запорозького та Гетьманщини, розміщували на прапорах та іконах. У 1918 році був гербом Української Держави. 2) Пам’ятна монета «Палац Розумовського та Герб Батурина». Батурин – гетьманська резиденція з історією якої пов’язані імена – Івана Самойловича, Івана Мазепи, Пилипа Орлика, Кирила Розумовського. У Батурині збережено єдиний в Україні гетьманський палац Кирила Розумовського в стилі класицизму (Національний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця»). 3) Пам’ятна монета «Вторгнення військ рф через територію Борзнянської ТГ». На аверсі – герб м. Борзна, на якому над срібними рогами догори півмісяцем, розміщений золотий лицарський хрест, що символізує віру, надію, любов та готовність збройно захищати свою Батьківщину. На реверсі зображена карта повномасштабного вторгнення російських військ в Україну 24.02.22 р.

Костянтина АНДРІЄНКО



Теги:Чигирин, гетьманщина, виставки, Соколиний хутрі, Микола Череп


Читайте також






Коментарі (0)
avatar