реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Порахували вартість «борщового набору»

За 11 місяців війни вартість борщу в Україні зросла трохи менш як на чверть, а точніше — на 21,22%.

Про це свідчить свіжий «індекс борщу» від Офісу ефективного регулювання (англ. Better Regulation Delivery Office — BRDO), який є незалежним експертно-аналітичним центром, що фінансується міжнародними донорами, насамперед Європейським Союзом.

Під час підрахунку індексу використовувались дані про середньомісячні ціни на продукти одного з порталів про фінанси та інвестиції, попередили дослідники. А ще зауважили, що, на жаль, для регіонів України, що перебувають у зоні активних бойових дій, підтвердити актуальність індексу поки що неможливо.

Отож, як вплинула війна на ціни базових продуктів?

99,2 грн — стільки на 13 січня 2023 року коштує порція борщу на чотирьох осіб, приготована за традиційним рецептом. Порівняно з 24 лютого 2022-го — 81,84 грн — ціна зросла на 21,22%.

Майже всі інгредієнти борщу суттєво подорожчали. Найбільше додало в ціні м’ясо — (+63,67%).

Відчутне подорожчання м’ясних продуктів пояснюється вартістю кормів, зменшенням поголів’я, а також проблемами в енергетичному секторі. Вони, зокрема, негативно впливають на можливості виробників зберігати сировину та готову продукцію.

Далі за шкалою подорожчання — сметана та морква. Натомість знизилась ціна овочів — картоплі, капусти та буряку.

Проте кожна господиня вам скаже, що хоч без картоплі, капусти й буряка борщ не звариш, але й без м’яса борщ — не борщ! А воно, як бачимо, не дешеве.

Тарифи на комунальні послуги в Україні за рік зросли на 6% порівняно з минулорічними показниками. Про це свідчать дані Державної служби статистики України.

Найбільше — мало не на чверть — (на 24,6%) зросла вартість утримання та ремонту житла.

Прибирання сміття подорожчало на 15,3%, каналізація — на 14,9%.

Вартість водопостачання підвищилася на 12%. Гаряча вода та опалення зросли в ціні не так помітно — на 0,2%, а управління багатоквартирними будинками — на 3,2%. Тариф на газ знизився на 0,3%, а ціна на електроенергію не змінилася.

Багато інших товарів та послуг, переконує Держстат, для українців теж стали дорожчими. Наприклад, предмети домашнього вжитку, побутова техніка та утримання житла виросли в ціні аж на 26,5%.

Тим часом Пенсійний фонд України інформує. Станом на 19 січня профінансовано коштів: на пенсійні виплати — 40,5 млрд грн, зокрема 9,1 млрд грн — на виплату пенсій через АТ «Укрпошта»; 31,4 млрд грн — через уповноважені банки (уповноваженими банками зараховано на рахунки пенсіонерів 100% профінансованих сум); на виплату житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу — 3,9 млрд грн, на страхові виплати — 1496,6 млн грн, у тому числі 596,3 млн грн — на оплату лікарняних. Загалом у січні надано 532 тис. послуг особам, які звернулися до органів Пенсійного фонду України, повідомило відомство.

"Голос України"



Теги:борщ, пенсії, ціни, інфляція


Читайте також



Коментарі (0)
avatar