реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Член Центральної Ради - агент НКВД?

8 травня минула непоміченою ювілейна дата відомого у вузьких колах видатного чернігівця - Миколи Шрага. Сина відомого адвоката, голови "Просвіти", депутата Державної Думи Російської імперії, українського націоналіста Іллі Людвіговича Шрага.

Микола Ілліч народився у Чернігові 1894 року, а вже 1917 року стає студентом юридичного (батькова лінія!) факультету Московського університету і ... заступником голови Центральної Ради. Тобто заступником самого Михайла Грушевського стає 23-річний студент! Хоча дослідниця Тамара Демченко стверджує, що в університет він поступив у 1912 році.

Наступні два роки - 1918- 1919, він представляє Україну при урядах Іспанії, у Будапешті та Відні. Що не кажіть, а батьків авторитет створив синові таку широку стезю.

Проте повертається ув окуповану російсько - єврейськими більшовиками Україну і працює в Харківському товаристві робітників і техніків. Вельми дивно ...

1931 року Миколу Шрага заарештовують по справі "Українського Національного центру", засуджують до 6 років, але, що знову дивно, у 1933 році справу переглядають і ...випускають з тюрми. Очевидно, є змога припустити, що він пішов на співпрацю з більшовиками\комуністами і його вирішили використати - приблизно так, як до того використовували Юрія Тютюнника та й, зрештою, самого Грушевського, доки не зарізали того на операційному столі.

Архіви СБУ містять чимало доповідних записок М.Шрага в НКВД. Як і прохань про полегшення долі тих чи інших українських діячів.

Природньо, що після повторної окупації червоними Галичини його напрвляють 1945 року у Львів, де він благополучно викладає і ... закладає. Скажімо, він "приглядував" за композитором Людкевичем, письменницею Вільде...

Доцент, кандидат економічних наук, завкафедрою, професор. Зрештою, автора біля 50 наукових праць про формування промислових комплексів.У 1969 р. у московському видавництві «Экономика» вийшла його монографія «Промышленные комплексы. (Теоретические очерки)».

Помер 1970 року і у Львівській політехніці йому навіть відкрили меморіальну дошку. Але хто дослідить його доноси в НКВД\КГБ?

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:нквд, Шраг, Центральна Рада, Львівська політехніка, Василь Чепурний


Читайте також






Коментарі (0)
avatar