реклама партнерів:
Головна › Новини › Проблема

Дитячі садочки для... чиновників, банкірів та міліціонерів

Те, що молодим чернігівським батькам досить складно віддати дитину до дитячого садка поруч зі своїм будинком, — це факт. Іноді батькам доводиться навіть платити хабара за те, аби дитину взяли до садка.

Проблема в тому, що багато чернігівських дитячих садків перейшли із підпорядкування Міністерства освіти куди тільки можна. «Владоможні дяді й тьоті» (за висловом чернігівського публіциста Олекси Пекура) оселилися в приміщеннях, де раніше чернігівські малюки гралися, співали, малювали, вчились читати.
Отож наводжу список установ, які квартирують у будівлях, створених для малюків: комунальне підприємство «Новозаводське» (керівник якого має красномовне прізвище — Кучма), відділ ведення державного реєстру виборців Новозаводської районної у м. Чернігові ради, обласне адресно-довідкове бюро Чернігівської області, Чернігівський міський центр зайнятості, управління архітектури та містобудування Чернігівської міської ради.
Користуються дитячим надбанням і суворі банкіри: ВАТ банк «Демарк», управління державного казначейства у Чернігівській області. Є й такі колишні дитсадки, де, немов у казковій рукавичці, засіло відразу декілька установ, ось наприклад: дозвільний центр Чернігівської міської ради, відділ з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва Чернігівської міської ради, відділ у справах сім’ї та молоді, Чернігівська міська рада ветеранів, управління торгівлі та послуг, реєстраційна палата. Під одним дахом зібралися управління земельних ресурсів Чернігівської області, газета «Чернігівської відомості» та «Укртелеком».

Не гребують цим і більш «серйозні дяді і тьоті»: управління адміністративної служби міліції УМВС України в Чернігівській області, окрема рота швидкого реагування «Беркут», відділ у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб.
Таку ситуацію використала нинішня влада в особі міністра освіти і науки Дмитра Табачника з метою реклами. Він виступив із заявою, в якій наполіг на необхідності відновити мережу дошкільних навчальних закладів.

За інформацією міністра, на сьогодні в Україні є 422 тисячі дітей 5-річного віку. З них 93,6% охоплені дошкільними навчальними закладами. За словами міністра, залишається близько 27 тисяч дітей, для яких не вистачає місць у садочках.

Як вихід з цієї ситуації Табачник навів приклад Полтавської області, де у початковій школі створили спільні школу і дитсадок. У цьому випадку зменшується кількість персоналу, зменшуються витрати, а діти можуть тимчасово перебувати у таких закладах.

За словами Табачника, у Харківській області місцева влада через судові інстанції повертає з оренди приміщення дитячих садків, які перебувають у нецільовому використанні. За інформацією міністра, у Харкові вже повернуто 8 приміщень дитсадків; подібна практика є і в Києві, зокрема влада Шевченківського району столиці намагається повернути чотири приміщення.
Проте у Чернігові, якщо вірити словам начальника управління освіти Чернігівської міської ради Володимира Купріяненка, відсоток дошкільнят, які відвідують дитячі садки, є дуже високим і становить 94,6% загальної кількості дітей віком до 6 років.

Про це він повідомив під час педагогічної конференції. «На сьогодні у Чернігові потреби громадськості у суспільному вихованні дітей дошкільного віку задоволені стовідсотково», — сказав він. Водночас В.Купріяненко зазначив, що, за статистичними даними, у чернігівських дитсадках на 100 місцях виховуються 104 дітей, але ця проблема поступово розв’язується через відкриття раніше закритих груп. «Ми маємо невеличке перевантаження, яке не впливає на навчально-виховний процесс», — констатував В.Купріяненко.

Олександр ЯСЕНЧУК
Повністю матеріал читайте в газеті "Сіверщина" за 16 вересня




Теги:дитячий садок, табачник, чиновник


Читайте також



Коментарі (0)
avatar