реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Собак прирівняють до зброї?

Кожен третій в Україні має собаку - кажуть кінологи
У Верховній Раді обговорюється законопроект, який передбачає штрафи від 3-х до 8-ми тисяч гривень або місяць виправних робіт для господарів собак, якщо ті покусають людину.

У випадку тяжких каліцтв або смерті власнику собаки загрожує від 3-х до 10-ти років в’язниці.
Таке покарання передбачає проект нової статті Карного кодексу, яка називається "Недбале зберігання вогнепальної зброї та боєприпасів", де бійцівські породи собак хочуть прирівняти до зброї і вимагати від їхніх власників спеціальної довідки про психічний стан.

Експерт-кінолог Дмитро Козоріз, коментуючи в інтерв’ю Бі-Бі-Сі можливі зміни до закону, каже, що окрім обов’язків закон ще має передбачати і права, зокрема, місце для вигулу собак.

Якщо такий закон буде ухвалений, хотілося б, щоб власники тварин – а зараз в Україні кожен третій має собаку – мали можливість якось співіснувати зі своїми улюбленцями. Щоб їм для початку було, де їх вигулювати, бо зараз, особливо в великих містах, практично не виділяється спеціальних місць для вигулу.

Д. Козоріз: В Європі подібні закони існують. Але треба пам’ятати, що будь-який закон має дві складові – права та обов’язки. Зазвичай, наші законотворці створюють закони, в яких лише обов’язки, обов’язки, обов’язки, а прав не існує. У тій же Європі є місця для вигулу собак, де собачники мають якісь права, можуть відпустити собаку погуляти без повідка.
Якщо такий закон буде ухвалений, хотілося б, щоб власники тварин – а зараз в Україні кожен третій має собаку – мали можливість якось співіснувати зі своїми улюбленцями. Щоб їм для початку було, де їх вигулювати, бо зараз, особливо в великих містах, практично не виділяється спеціальних місць для вигулу.

Бі-Бі-Сі: А як зараз в Україні карають господарів собак, які покусали іншу людину?

Д. Козоріз: Я кілька разів виступав у суді як експерт при розгляді таких справ. То були випадки, коли власникам собаки, яких визнавали винними, присуджували штраф, а собаку забирали у притулок.
Бі-Бі-Сі: У новому законі пропонується спеціальна реєстрація для бійцівських порід собак щось на зразок того, як людина купує зброю і її реєструє. Ось хочуть, щоб так само, купуючи бійцівську собаку, людина її реєструвала і надавала навіть якусь довідку про стан свого психічного здоров’я. Як ви до цього ставитеся?

В Австрії новий закон вимагає, аби власники бійцівських собак мали ліцензію.

Д. Козоріз: Було б правильно, якби такі породи продавалися лише через клуби собаківництва. А ці клуби, у свою чергу, щоб надавали інформацію у ЖЕКи та у міліцію, щоб якось контролювати продаж таких собак. Бо повірте, не порода винна, що собака кусається, а їхній власник, який відповідно виховує собаку. Я знаю випадки, коли навіть маленькі йоркширські тер’єри, які зараз дуже модні, розривали обличчя своїм хазяїнам, бо ті так їх виховували. Варто пам’ятати, що будь-яка собака, вища 40 см у холці, може завдати шкоди людині.
Як на мене, щоб вирішити цю проблему, недостатньо просто ухвалити закон.
Треба для початку хоча б прибрати стихійні ринки собак, де продається багато змішаних порід. Наприклад, суміш ротвейлера і добермана. Саме з ними найчастіше виникають проблеми. У них нестійка психіка, вони поєднують у собі найгірше від однієї і від іншої породи. Хотілося б також, щоб законотворці не забували про зграї безпритульних собак, які набагато частіше кусають людей, аніж собаки домашні. Але про них не згадують, бо за ними не стоїть власник із гаманцем, з якого можна стягти штраф.

З паном Козорізом розмовляла Марта Шокало.
www.BBC




Теги:собаки, кінолог, бійцівські собки, штрафи для власників собак


Читайте також



Коментарі (0)
avatar