реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Селяни і горожани, замучені кацапами

Якби не рясні резолюції парламентів чужих країн, то і не подумав би що за місяць - 90-ті роковини Голодомору-геноциду. Якось тихо всередині. Хоч десь і працюють наші з міжнародними судами, борються за кваліфікацію Бучі як геноциду... Мовляв, "це ж було уже". І не покарано.

Але що "було"? Знову будуть казати, що Сталін намагався вигубити "селянство". А те намагалося тікати "в місто".

А от дивлюся нові документи по Голодомору на Гетьманщині - аби показати, що втрати населення були там до 40%, наводять статистику шкіл. От народилося 1931/1932 стільки то дітей, а до школи 1938/1839 пішло стільки то. І справді - кудись ділось 37% дітей?

Але! На досліджуваних територіях в око впадає факт: найбільші втрати дітей були не в селах, а в ... містах! Переяслав, Баришівка, Пирятин, Сенча, той же Миргород.
Ой, це не такі міста? А які ж.

Судячи з географії масових убивств дітей, то саме в "навеликих містах" України (towns) московська власть могла розгорнути найбільшу інтенсивність терору голодом. Бо й справді, у Переяславі чи Миргороді тотальний контроль харчів уявити простіше, ніж на хуторах.

Та це деталі. Головний же висновок, який "тікає" з риторики усіх спікерів про Голодомор - убивства голодом були інтенсивніші в МІСТАХ, де вбивали саме МІСТЯН.

А тоді який сенс протиставляти селян і містян у картині Голодомору? Йшлося про вбивство українців загалом, мешканців окупованої території УНР. А не якогось там "класу" чи "верстви".

Згодом це накладеться на ще одну стратегію окупанта: міста з домінуванням українців оголошувати селами або "селищами міського типу", а промислові посьолкі московських міґрантів - містами.

Вже з висоти якихось 1990-их років опрокинута оптика показувла "сільську Україну" там, де були ще теплі наші маґдебурії, а фавели кацапів на нашій території тішилися легендами горожанства.

Після рішення ВР від 30 серпня про "трансфер" СМТ у селища без приставки "міський", хворого просто штовхнули до рову. Звісно, ні Переяслав, ні Миргород, ні Пирятин ще не "село", але Баришівка і Сенча - вже.
Усі разом - сєлянє, яких мучив Сталін

Ростислав МАРТИНЮК



Теги:Україна - Росія, Голодомор, Ростислав Мартинюк


Читайте також



Коментарі (0)
avatar