реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Три країни визнали голодомор геноцидом українців

Довга пауза з міжнародним визнанням Голодомору-геноциду української нації тривала аж з 2017 року - тоді парламент Португалії блискавично ухвалив необхідну постанову, за що когось із посольства РФ напевне традиційно викинули з вікна.

І от 2022. Спочатку таке рішення ухвалює Чехія (в додаток до постанови, яку вже голосували ще 2007 року), а сьогодні цілих ТРИ європейські країни зважуються на таке рішення: Румунія, Молдова та Ірландія.

Величезний успіх нашої дипломатії та українських громад у країнах перебування!

Попри об'єктивний характер даних про Голодомор 1932-1933, парламентські рішення про засудження московського геноциду часто мають суб'єктивну складову. Повномасштабна війна РФ з Україною безумовно підштовхнула чотири країни до таких голосувань саме зараз.

Дивно як на теперішні стосунки з Україною згадувати, що подібний парламентський осуд вчинила Угорщина ще 2003 року - одноголосно, з максимально неприємними формулюваннями для Москви. Кажуть, таку новину з жахом сприйняли у тодішній Адміністрації Президента України - до знаменитого голосування у Верхній Раді з визнанням Голодомору саме геноцидом було ще цілих три роки.

Проте факт є фактом: Угорщина вже 19 років у клубі Прокурорів Москви за злочин Голодомору!

Деталі нинішнього голосування Румунії мені невідомі, а от рішення Молдови мало бути готовим давно, ще за часів Ющенка, але чомусь відкладалося аж до сьогодні.

Ну а голосування Ірландії, крім ще одного жесту особливих стосунків з воюючою Україною, підкреслює одночасне прохолодне ставлення до теми Голодомору в Лондоні, який навряд чи ухвалить подібне рішення в одній із своїх Палат. (Хоча під час офіційного візиту прем'єра Ріші Сунака до Києва, він та Зеленський за протоколом вшанували жертв Голодомору).

Щодо самої РФ, то там не визнають Голодомору. Але паралельно працюють над "науковим зменшенням" кількості українців жертв убивств голодом - з 10 і навіть 13 млн убитих до 3 млн чи то 3,9 млн убитих. В резерві у Московії теза: мовляв, у РСФСР та Казахстані від голоду загинуло більше людей, ніж в Україні - отож "нє спєкуліруйтє" (хоча і там, і там убивства голодом тривали на теренах Кубані, Жовтого і Сірого Клинів - українських етнічних територіях).

Одне слово, боротьба за визнання/невизнання геноциду українців точиться без перестанку. Але кожне голосування національних парламентів із засудженням Голодомору - удар у гнилу печінку РФ. І можна бути певним, що сьогодні на болотах - сказ.
І далі буде.

Ростислав МАРТИНЮК

На фото: депутати парламенту Молдови 24 листопада вшановують хвилиною мовчання жертв Голодомору-геноциду української нації, здійсненого Москвою.



Теги:Україна - Ірландія, Україна - Молдова, Голодомор, Ростислав Мартинюк, Україна - Румунія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar