реклама партнерів:
Головна › Новини › "Біла Хата"

„Поцілунок” кліща. Як вберегти себе?

Нарешті настали теплі сонячні дні, багато хто планує провести час на свіжому повітрі, на природі. Але не варто забувати, що з першими промінцями сонця в парках та лісах оживають і їхні мешканці.
Прокидаються і маленькі кровопивці — кліщі. Їх життєва активність починається наприкінці квітня і триває до самого червня. Звісно, ставити табу на приємних прогулянках не варто, але вивчити поведінку кліщів та знати, як боротися у випадку їх присмоктування, обов’язково треба. У цьому переконана лікар-епідеміолог Чернігівської обласної санепідеміологічної станції Наталія ГУНЯ, до якої ми звернулися за консультацією.

— Що таке хвороба Лайма?

— Кліщі переносять інфекційне захворювання — хворобу Лайма (кліщовий бореліоз). Його збудником є бактерії роду спірохет — борелій.
У США це друга хвороба після СНІДу за швидкістю розповсюдження. В Україні випадки хвороби Лайма зареєстровані на території 23 адміністративних областей та Автономної Республіки Крим, у тому числі й на Чернігівщині.
У нашій області кількість захворювань цією недугою щороку зростає. Згідно з офіційними даними, упродовж минулого року постраждали 34 людини.
На кінець 2010 року на обліку фахівців санітарно-епідеміологічних установ налічувалося 58 населених пунктів, де є ризик підхопити хворобу Лайма. Вони охоплюють 10 районів та включають міста Ніжин, Прилуки, Чернігів.
Нові неблагополучні населені пункти реєструються щороку, у 2010 р. цей список поповнили 20 назв у шести районах.

— Як розвивається хвороба?

— До організму людини борелії потрапляють зі слиною кліща під час присмоктування, після чого з потоком лімфи та крові збудник переміщується у внутрішні органи, суглоби, центральну нервову систему.
Борелії можуть роками зберігатися в організмі людини, обумовлюючи хронічний розвиток хвороби. Інкубаційний період триває від двох до тридцяти днів.
Виділяють три стадії хвороби Лайма. Під час першої на місці укусу з’являється кільцевидне почервоніння, яке швидко збільшується. Лімфатичні вузли збільшуються і стають болючими.
За декілька тижнів або місяців без лікування хвороба переходить у другу стадію — неврологічних та кардіологічних ускладнень. Починаються неврологічні розлади та порушення діяльності серця. Найчастіше спостерігаються ураження нервової системи — серозний менінгіт, синдром радикуліту та ураження черепних нервів.
Третя стадія супроводжується ураженням суглобів. Найчастіше запальний процес охоплює колінні, ліктьові, міжфалангові та скронево-нижньощелепові суглоби.

— Як запобігти зараженню?

— Щоб уберегти себе і своїх рідних від хвороби Лайма, слід добре підготуватися до прогулянки на природі.
Під час мандрівок фахівці рекомендують триматися середини стежки. Місце для привалів або табору для сну на природі звільніть від сухої трави та гілок у радіусі 20–25 м.
Найпростіший і надійний спосіб захисту під час прогулянки в лісах — обрати світлий однотонний одяг, який закриває відкриті ділянки шкіри і щільно прилягає до тіла. Вдягніть довгі штани, заправивши їх у шкарпетки, сорочку з довгими рукавами, капелюх, закрите взуття.
Обов’язково періодично оглядайте себе. Доки „хижак” мандруватиме вашим тілом (близько 2-ох годин), ви встигнете виявити його, оскільки присмоктується кліщ не одразу.
У першу чергу бережіть ділянки тіла, де шкіра ніжна і тонка — голову, шию, живіт, ділянки під пахвами й молочними залозами. Особливо ретельно треба обстежувати ділянки тіла, вкриті волоссям.
Удома відразу треба змінити одяг, білизну, ретельно оглянути покривало, на якому відпочивали, все випрати та випрасувати.
Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому, оскільки витрушування одягу не позбавляє від кліщів.
Обережно з букетами квітів — на них можуть ховатися паразити!
Якщо разом із вами на природі перебував і ваш собака — його теж слід оглянути до того, як впустити до помешкання.
Не забувайте, що ви можете й не відчувати, що кліщ проник у вашу шкіру. Далеко не в усіх людей з’являється болючість, слабкість та навіть почервоніння.

— Якщо кліщ присмоктався, що робити?

— Дуже важливо при виявленні кліща звернутися до лікаря. Лікування проводять як в умовах стаціонару, так і амбулаторно, на дому. Застосовують ефективну терапію антибіотиками, але кожний випадок є індивідуальним.
Якщо немає змоги звернутися до лікаря (під час довготривалого відпочинку), видалення проводять самостійно.
Для цього вдягніть рукавички або хоча б обмотайте пальці серветкою. Слід змастити місце, де сховався кліщ, олією та накрити герметичним ковпачком — кліщ задихнеться й виповзе.
Після видалення кліща місце присмоктування треба змастити 3% розчином йоду, спиртом або одеколоном, а руки ретельно вимити з милом.
Не вірте казкам, нібито кліща треба видалити зі шкіри не пізніше як через добу — тоді хвороба Лайма може не розвинутися. До лікаря треба звернутися у будь-якому випадку, адже кліщ може виявитися інфекційним.
І пам’ятайте, що в жодному разі не можна викидати кліща. Його треба спалити, оскільки самка, насмоктавшись крові, може дати нове потомство на тій території, де її викинули (після кровосмоктання кліщ відпадає та відкладає яйця у ґрунт). А навряд чи вам захочеться, щоб сімейство іксодових розвело потомство на новій території.




Теги:безпека, клещ, санепідемстанція, здоровя, весна, кліщ, медицина


Читайте також



Коментарі (0)
avatar