реклама партнерів:
Головна › Новини › "Біла Хата"

Здоров'я від «Білої хати». Щоб була білосніжна усмішка

Не погоджуватися з тим, що наші роки — наше багатство, було б неправильно. І якщо сказати, що зуби — основа цього багатства, то заперечувати цьому мало хто буде. А ще кажуть, що здорові зуби — це подарунок долі. Чи вміємо ми приймати подібні дарунки з гідністю та вдячністю? Погодьтеся, що не завжди виходить — ми сприймаємо увесь позитив як належне й закономірне. І тільки тоді, коли відбуваються певні негаразди, ми вдаємось до якихось кардинальних дій. Але, як часто буває, такий «радикалізм» призводить або ж до небажаних і неочікуваних результатів, або ж ми вимушені звертатися до сторонніх осіб за допомогою.
Як не завдати собі шкоди? Що треба зробити, аби не допускати критичної ситуації? Які основні правила догляду за зубами? Як зберегти їх надовго здоровими й не допустити карієсу та більш складних захворювань?

Про все це розмова з чернігівським лікарем-стоматологом першої категорії Зоєю АВРАМЕНКО.

Чому псуються зуби?

— Зоє Михайлівно, розкажіть, у чому секрет того, що в одних зберігаються здорові зуби від народження і, можливо, до старості, а інші починають лікувати їх уже з дитинства?
— Здорові зуби закладаються генетично. Якщо в батьків міцні зуби, такими, здебільшого, вони бувають і в дитини. І навпаки: якщо тато й мама мали проблеми із зубами, то вони, як правило, переходять у спадок доньці чи сину. Та не потрібно впадати у відчай тим, у кого не білосніжно-блискучі зуби. Якщо старанно доглядати за порожниною рота, то можна уникнути карієсних процесів.

Діагностика й лікування

— Із якими скаргами найчастіше звертаються до Вас пацієнти?
— Здебільшого, це захворювання на карієс та гострі запальні процеси пульпи. Приблизно 70% пацієнтів приходять на прийом саме з болем, який виникає внаслідок запалення міжзубного з’єднання, так званої зубоясенної кишені. Вона запалюється через потрапляння їжі, через відсутність контакту між зубами, а якщо в дорослих, то й після протезування металевими коронками.
Карієс спричинює недбала гігієна порожнини рота, внаслідок якої збільшується показник кислотності, а ускладнення карієсу — це пульпіт і періодонтит. Відмінний догляд за порожниною рота на 80% зменшує ризик карієсу.

— Зоє Михайлівно, Вам, мабуть, найбільше відома ситуація, коли часто виникає зубний біль, а через певні причини не вдається одразу потрапити на прийом до стоматолога? Чим можна втамувати хоча б на деякий час зубний біль?
— Якщо біль різкий, звичайно, слід прийняти щось знеболювальне, наприклад, аналгетичні засоби. Якщо біль незначний, можна прополоскати ротову порожнину содовим розчином (на склянку теплої перевареної води додати чайну ложечку соди). Сода нейтралізує кисле середовище в порожнині рота, щоб далі процес не погіршувався. Також можна купити антисептичні засоби в аптеці, а саме: стоматофіт, стоматидин та інші.
Але потім обов’язково треба йти до стоматолога. Тільки він визначить, що саме спричинило біль. Не слід ставити діагноз самому, сподіваючись на власні відчуття, і не призначати собі лікування. Помилка може коштувати дуже дорого. Наприклад, від тієї ж таблетки може спухнути щока, і процес загостриться. Тому треба довіряти лікарю й обов’язково консультуватися з ним.

Гігієна — дієва профілактика

— Тепер поговорімо про профілактику. Що потрібно, перш за все, робити, аби зуби були здоровими?

— Звичайно, правильно і регулярно доглядати за порожниною рота. Малюкам до трьох рочків батько чи мати допомагають чистити зубки. Діти віком від 3 років повинні це робити самі. Зуби слід чистити зранку після їжі та ввечері перед сном (після чищення зубів їсти непотрібно). Не завадить почистити зуби і після обіду. Робіть це не кілька секунд, а 2–3 хвилини. Рухи мають бути вертикальними, горизонтальними і «вимітальними»: від шийки зуба, від ясен до жувальної поверхні зубів (ззовні і зсередини). Не забувайте очищувати і язик, тому що на язиці також утворюються мікроби. На зворотному боці кожної щітки є виступи, ними й очищуйте язик.
Раз на півроку знімайте зубний камінь, зубний наліт і підліковуйте ясна.

— Зараз величезний вибір зубних паст, то як у цьому розмаїтті розібратися: де «правильний» засіб?

— Людям, у яких немає особливих проблем із зубами, підійде будь-яка паста. Тим, у кого чутливі зуби, можна порадити новинку — «Colgate Sensitive Pro-Relief», для захисту емалі — «Sensodyne», для підліткового віку дуже хороша паста «Lacalut teens 8+», яка містить амінофторид і фторид натрію, якщо є проблеми з тканинами пародонта — «Parodontax» (до її складу входять шість ефірних олій, що чинять протизапальну та регенеруючу дії).

— І як підібрати зубну щітку?
— Є електричні й механічні зубні щітки. Усі вони здебільшого зі штучною щетиною, оскільки вона не має пор і в ній не фіксуються ніякі мікроорганізми на відміну від натуральних щіток. Найліпше підбирати щітку середньої жорсткості. Для дітей вибирайте тільки дитячі щітки — її розмір повинен відповідати розміру зубів.

— Підкажіть, будь ласка, чим найкраще прополіскувати рот після прийому їжі?
— Звичайною перевареною водичкою. І не тільки тричі на день, а й після фруктів, кави, солодких газованих напоїв (лимонна кислота, газ, які містяться в них, дуже агресивно впливають на емаль зубів).
Також можна полоскати рот настоями шавлії, ромашки, кори дуба (на склянку води додати дві столові ложки сухої травички. Довести до кипіння і настояти впродовж 20 хвилин).
Готовий настій можна розвести навпіл перевареною водою.
Кору дуба ліпше застосовувати не для полоскання, а для лікування ясен, оскільки вона має дубильні властивості, здатна підтягувати ясна, усувати запалення. Тільки майте на увазі, що кора дуба забарвлює зуби в темний колір.
Для профілактики і лікування ясен можна робити аплікації з цих настоїв. Як це робити? А дуже просто.
Скрутіть кілька ватних тампончиків, вмочіть у настій і прикладайте зі внутрішнього та зовнішнього боків на ясна хвилин на сім зранку та ввечері. Рідина має бути теплою, не гарячою, не холодною і не надто міцною (бажано розвести водою). Корисно чергувати аплікації: одного дня з настоєм шавлії та ромашки (ромашка, до речі, дуже добре заспокоює ясна), другого — з кори дуба.

Більш детально - в друкованому номері газети "Біла хата" від 3 лютого 2011 р.




Теги:Авраменко, здоровя, медицина, стоматолог, Чернігівський, Зоя, лікар, зуби


Читайте також



Коментарі (0)
avatar