реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Ліжок у лікарнях для ветеранів війни не вистачає

З огляду на недостатню забезпеченість ліжками ветеранів Великої Вітчизняної війни на Чернігівщині, органи виконавчої влади, спільно з адміністраціями лікарень, розглядають питання щодо відкриття відділень для інвалідів та ветеранів війни у містах Чернігові, Ніжині та Прилуках. Про це на підсумковому пленумі обласної ради ветеранів повідомила головний терапевт області Галина Лисенко.

Вона розповіла, що сьогодні на Чернігівщині медичну допомогу люди похилого віку отримують у 908 лікувально-профілактичних закладах системи охорони здоров'я. Спеціалізована медична допомога надається в обласному госпіталі інвалідів та ветеранів ВВВ на 100 ліжок. За 8,5 років існування цього закладу в ньому проліковано понад 16 тис. ветеранів, 58% із них – це інваліди війни, 35,5% – жителі сільської місцевості. Бажаючих лікуватися в госпіталі багато, тому заклад працює із значним навантаженням.

Загалом, за словами Галини Лисенко, забезпечення гідного медичного обслуговування ветеранів – дуже серйозна проблема сьогодення. Адже на диспансерному обліку в медичних закладах області перебуває понад 95,5 тис. ветеранів ВВВ. З них більш ніж 6 тис. – учасники бойових дій, майже 8,5тис. – інваліди війни. А за статистикою, кожна людина похилого віку має 4-5 хронічних захворювань і потребує реабілітаційних заходів. Основними патологіями залишаються захворювання серцево-судинної системи, хвороби органів дихання, цукровий діабет. Поряд з ними зростає частка таких хронічних захворювань, як хвороба Паркінсона, хвороби органів чуття, опорно-рухового апарату. У поточному році комплексними медичними профілактичними оглядами було охоплено майже 99% ветеранів війни. Більше 30% пролікувалися в стаціонарі.

Водночас залишається гострою проблема надання безоплатної медичної допомоги ветеранам, як то передбачено законодавством. На неї на пленумі звернула увагу генеральний директор КП "Ліки України" Світлана Пасталиця. За її словами, недостатнє фінансування часто змушує хворих, які мають пільги, купувати лікарські засоби за власний кошт. Аптеки, звісно, надають їм знижку в розмірі 5-10%, але це не знімає соціальної напруги. Тому, на думку керівника, потрібне встановлення обсягів гарантованої безкоштовної державної допомоги соціально-незахищеним верствам населення і забезпечення їх нею як при стаціонарному, так і амбулаторному лікуванні.

Світлана Пасталиця звернула увагу на те, що серед ветеранів є такі, що користуються пільговим медикаментозним забезпеченням на значну суму, а є й такі, що за рік жодного разу не отримали безкоштовних ліків. І таких людей дуже багато. Встановити справедливість, переконана генеральний директор, допомогло б надання ветеранам щомісячної цільової адресної допомоги на придбання лікарських засобів і відпуск їх у аптеках не зі знижкою, а з націнкою 10%, як бюджетним установам. "Це дасть змогу кожному ветерану придбати ліки за нижчими цінами", - сказала вона.

Управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації




Теги:лікарні, Пасталиця, здоровя, медицина, ветерани, Чернігів, лікарі, ліжка


Читайте також



Коментарі (0)
avatar