реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Пам'ятник Лєніну: пошук криміналу

Причину падіння пам'ятника в Чернігові встановить перевірка

7 травня 2011 року о 04 год. 23 хв. до чергової частини Чернігівського міського відділу УМВС України в Чернігівській області від охоронниці клубу по вул. Стаханівців в м. Чернігові надійшло повідомлення про те, що ця жінка щойно стала свідком падіння статуї В.І. Леніна, яка була розташована на постаменті біля клубу.

На місце події виїхали слідчо-оперативна група міськвідділу, начальник Чернігівського МВ УМВС підполковник міліції Алістратов О.В., прокурор м. Чернігова радник юстиції Карась В.М. В ході огляду місця події та опитування її свідків та очевидців було встановлено, що даний пам'ятник є залізобетонною скульптурою, яка перебувала в занедбаному стані, протягом тривалого часу (понад 10 років) не ремонтувалась, мала пошкодження.

Під час огляду місця події на передній частині постаменту було виявлено сліди фарби чорного та залишки білого кольорів у вигляді плям. Будь-які написи на момент огляду були відсутні.

В ході додаткової перевірки всіх обставин події не було встановлено будь-яких фактів, що свідчили б про умисне пошкодження пам'ятника. При огляді постаменту були виявлені численні тріщини у ньому, а також зрушення цегли, з якої викладений постамент. Сторонніх предметів, які б могли бути використані для руйнації пам'ятника, на місці події виявлено та вилучено не було. З місця події вилучено зразки фарби для проведення дослідження.

Опитана членами слідчо-оперативної групи охоронниця приміщення клубу, яка повідомила про подію до міліції, пояснила, що близько 04 год. 20 хв. вона почула гуркіт і відразу ж подивилась у вікно, де побачила, що упав пам'ятник В.І. Леніну. Негайно після цього жінка вийшла на вулицю. Будь-яких сторонніх осіб вона не бачила, шуму від'їжджаючого транспорту не чула.

Для повного та об'єктивного відтворення хронології розвитку подій проводиться додаткова перевірка, за результатами якої буде прийнято рішення в порядку ст. 97 КПК України (вона визначає порядок розгляду заяв та повідомлень і вимагає у триденний термін прийняти рішення стосовно порушення кримінальної справи, відмови в такому порушенні або направлення заяви чи повідомлення за належністю).

ВЗГ УМВС України в Чернігівській області




Теги:Кримінал, пам'ятник Лєніну, пошкодження памєятників


Читайте також



Коментарі (17)
avatar
1
А що -- начальнику міської міліції та прокурору міста нема більше чим займатися, ніж виїжджати на руїни пам'ятника, давно знятого з обліку?
avatar
2
Країна неляканих ідіотів....
avatar
3
Хотел бы усилить тезис Василя, они - начальники - не просто выезжали, но и безосновательно потратили деньги налогоплательщиков.
Дело в том, что в приведенной информации ВЗГ УМВС України в Чернігівській області заложена неправда. Статья 97 УПК Украины полностью называется "Обов'язковість прийняття заяв і повідомлень про злочини і порядок їх розгляду ", то есть речь идет не о любых происшествиях, а именно о преступлениях.
Статья 11 УК Украины определяет, что "Злочином є передбачене цим Кодексом суспільно небезпечне винне діяння (дія або бездіяльність)...". Таким образом, закон и дает три дня, чтобы определить, было ли (по мнению правоохранительных органов) совершено преступление (окончательно точку ставит суд). Неправда в информации Отдела связей с общеественностью заключается в умалчивании (а для любых государственных структур умалчивание уже есть преступление) того факта, что статья 97 УПК Украины распространяется именно на преступления.
Кроме того, свидетелей происшествия нет. Женщина не видела процесса падения памятника, слышала лишь шум, который она как-то идентифицировала. Вряд ли у нее большой опыт в идентификации шумов от падения памятников.
Конечно, памятник мог упасть и днем, и нанести травмы прохожим. Хорошо, что нет пострадавших. Но пока что тот, на чьем балансе находится памятник и должен предъявлять претензии, если памятник был разрушен умышленно. Если же владелец памятника поддерживал его техническое состояние ненадлежащим образом и таким образом виновен в создании угрозы здоровью и жизни граждан - то к нему нужно предъявлять гражданские иски.
avatar
5
Національно-патріотичні організації Чернігова: «Тризуб», «Студентська Свобода», політична партія КУН, мережа громадянської дії «ОПІР» оголосили про «соціальну» акцію – за кожен принесений 9-го травня червоний прапор буде видана нагорода 2 літри пива або соку. (Див. http://siver.com.ua/news/za_chervonij_prapor_2_litra_soku/2011-05-08-7893)
Выходит, что эти организации склоняют людей к воровству красных знамён или даже к грабежу.

lsvkiev, раз Вы так хорошо разбираетесь в законах, то ответьте всем читателям сайта и участникам «социальной» акции на такой вопрос: «Установлена ли уголовная ответственность за подстрекательство к грабежу и воровству?»
Заранее благодарю за ответ.

avatar
7
Персонально для вас давным давно В.И. Ленин сказал: "Один дурак может задать столько вопросв, что и семеро умных не ответят". Где в тексте сообщения http://siver.com.ua/news/za_chervonij_prapor_2_litra_soku/2011-05-08-7893 вы увидели призывы вообще к чему-нибудь?
avatar
8
Вы чего прикидываетесь? Ясное дело, где они будут флаги брать - срывать будут.
avatar
9
Парламентська асамблея ОБСЄ виступила з резолюцією "Возз'єднання розділеної Європи", яка зрівнює сталінізм і нацизм і закликає до міжнародного осуду тоталітарних режимів. У документі вимагають відмови від демонстрацій від «слави» радянського минулого й ліквідації структур, які «прикрашають історію».

Автори резолюції відзначають, що в XX столітті європейські країни постраждали від двох потужних тоталітарних режимів, які несли із собою геноцид і злочини проти людства, - нацистського й комуністичного. Для беззастережного осуду тоталітаризму ОБСЄ пропонує заснувати загальноєвропейський день пам'яті жертв комунізму й нацизму, приурочивши його до підписання пакту Молотова-Рібентропа 23 серпня 1939 року (цим документом Німеччина й СРСР розділили між собою Європу).
Серед заходів щодо осуду тоталітаризму ОБСЄ пропонує країнам-учасницям відмовитися від «структур і моделей поведінки, націлених на те, щоб прикрасити історію». «СРСР знищив більше людей ніж Гітлер, Росія окупувала мою країну в 1921 році, а президент Медведєв створив спеціальну комісію з обілення злочинців», – прямо заявив під час дебатів по резолюції грузинський депутат Георгій Канделакі.

avatar
10
Очнись, Спудей! Тоталитарного режима давно нет, а ты всё с ним воюешь. ОБСЕ – это не пуп Земли – свою голову надо иметь. А в верхних эшелонах власти – настоящих коммунистов, как и настоящих национал-патриотов, НЕТ! Все они превратились в ОЛИГАРХОВ. Ну, а те, что внизу комммунисты-старики – так разве они тебе противники – пусть живут себе, они уже безобидны, сколько им уже осталось.
Или ты выбрал врага послабее?
А ты не задумывался над тем, что, возможно, всех вас, молодых-зелёных, просто использует власть и оппозиция для достижения своих целей?
Они, олигархи, вами просто манипулируют, а вы и рады.
Быть может, придёт время, и изменятся планы олигархов – и тогда вы станете их врагами.
Мир так изменчив…
avatar
11
1. ми йдемо до Європи, а отже до ОБСЄ варто присдухатися. Європа досягла якогось рівня, на відмінк від так лоюбого вам Кремля.
2. Наші вороги не комуністи, а символи. Що кличуть нас до обєднання із Росією. Створення оновленного СРСР "Русскаго міра". "Символіка несвідомого втілюється за принципом ґенеративності та знаходить своє вираження у маркуванні терену назвами (вулиці, села, міста), пам’ятниками (погруддя, барельєфи) – невербальне маркування та вербальному маркуванні – мовному довкіллі.
Відтак пам’ятник на честь загиблих воїнів, який встановлювали переможці, символізував не лише силу, мужність, наругу над полеглими автохтонами, але й обов’язок ощадливого використання отриманих ресурсів території". (Чернігівський психолог Василь Голован).
Я згоден, у олігархів немає батьківщини. Але ви трасе маніпулюєте словами. Що Вашингтон, що люба для вас Москва для України конкуренти.
avatar
12
Неверным путём идёте, товарищи!
Прежде всего, надо завоевать доверие большинства народа, а для этого надо дать народу то, что для него самое главное - нормальные условия жизни: работу, крышу над головой, защищённость. Недаром, большинство наших граждан согласны покинуть Украину и жить и работать в других странах - учить чужой язык, подчиняться их законам и религиозным традициям. Чувство самосохранения - вот что главное для человека.
Создайте хотя бы приблизительный порядок в стране, заработайте авторитет у народа, и тогда атрибутика, символы коммунистов сами по себе отпадут.
avatar
13
Так. перенважна більшість моїх друзів вже ствіорили свій власний бізнес, амають кісь статки. Тепер вони хочуть жити у своїй вимріяній україні, стабільності, не очікувати візиту з податкової або із міліції за те, що ти не належиш дя нині правлячої партії. і т. д. Ми хочемо мати багату україну, але для цього потрібен також і економічний захист національного виробника
avatar
15
А экономическая защита - это прежде всего стабильная политическая система. Коммунисты - даже старики! - голосуя за возвращение тоталитарной системы в политическую надстройку, разрушают экономическую независимость Украины.
avatar
14
Что, у вас хамство есть главный аргумент?
avatar
16
Вы чего хамите?
avatar
4
наскільки мені відомо він був бесхозним. Себто Палацу він не належав, міськраді теж. Можливо він належав комуністам?
avatar
6
Я бы поставил вопрос иначе: земля-то под памятником не бесхозная. Родимая держава за любую торговую палатку сдирает деньги, а кто платит за землю под памятником? Если памятник - коммунальная собственность, то нет и аренды земли. Если, как и сказал Василь, памятник списан - кто-то должен платить. Принадлежит коммунистам, и не запрещен как символ коммунизма - пусть платят.
avatar
17
Ця статуя з бетону належала історії, а історію пишуть історики на замовлення і під контролем партії влади.
Сьогодні в Чернігові заправляють історики.
avatar