реклама партнерів:
Головна › Новини › "Біла Хата"

Обов’язок і право. Актуальне інтерв’ю - Спадщина за заповітом. Частина друга

Ми продовжуємо вести розмову з начальником Головного управління в юстиції в Чернігівській області Олександром Карнабедом з питань спадщини за заповітом, частину розмови якої надруковано в номері 6 від 10 лютого цього року (http://siver.com.ua/news/pravo_i_obov_jazki_spadshhina_za_zapovitom/2011-02-13-7141 - 1 частина публікації).

— На що має право заповідач при складанні заповіту?

— Необхідно зазначити, що нотаріус перед посвідченням заповіту зобо-в’язаний роз’яснити заповідачеві його права.

Заповідач має право:
— залишити за заповітом усе своє майно або частину майна, у тому числі предмети домашньої обстановки та вжитку;
— заповісти майно одній або кільком особам — тим, які входять, і тим, які не входять до кола спадкоємців за законом, юридичним особам, а також державі;
— заповісти майно на користь кількох осіб, визначивши їм частки в майні, яке заповідається;
— позбавити в заповіті права на спадкування одного, кількох або всіх спадкоємців за законом;
— будь-коли змінити чи скасувати заповіт, склавши новий.

Як відомо, заповіт — це дія майнового характеру. А чи може спадкодавець заповідати разом з цим дії, які б зобов’язували іншу особу вчинити певні дії на користь заповідача?

— Так, у заповіті громадянин викладає розпорядження, як правило, майнового характеру. Разом з тим, заповідач може зобов’язати спадкоємця вчинити певні дії немайнового характеру, як то здійснити ритуал поховання у визначений заповідачем спосіб і час або вчинити дії, спрямовані на досягнення суспільно-корисної мети (наприклад, забезпечити зберігання зібраної заповідачем колекції картин).

Чи набуде «законності» заповіт у випадку, якщо з’ясується, що заповідач «приховав» якусь інформацію, яка б мала безпосереднє відношення до питань, що охоплюються заповітом?

— Нотаріус перед посвідченням заповіту не вимагає від заповідача доказів, що підтверджували б його право на заповідане майно. Однак, якщо заповідач невірно повідомить нотаріусу найменування майна, його адресу та інші характеристики, які індивідуалізують майно, заповіт не буде врахований при видачі свідоцтва про право на спадщину, адже сам заповіт набере сили тільки зі смертю заповідача, і спадкова маса визначатиметься на день його смерті. Можливість внесення змін до заповіту в разі смерті заповідача виключається. Нотаріус зобов’язаний приділити увагу викладенню волевиявлення заповідача так, щоб заповіт не містив виразів, які несуть у собі протиріччя чи можуть викликати суперечки після відкриття спадщини.

Далі буде…




Теги:Карнабеда, заповіт, спадщина, консультації


Читайте також



Коментарі (0)
avatar