реклама партнерів:
Головна › Новини › "Біла Хата"

Право і обов'язки. Спадщина за заповітом

Редакція дотримує перед своїми читачами свого слова. Як ми й обіцяли в одному з номерів «Білої хати», про новації та деякі особливості при оформленні заповіту розповідають нашим читачам фахівці Головного управління юстиції в Чернігівській області. Сьогодні мова піде про успадкування майна.

Успадкування майна. Правила змінюються…

У квітні в Україні набудуть чинності зміни до Цивільного кодексу і Закону «Про нотаріат», які запроваджують новий порядок отримання інформації про заповіти.
Про нововведення читачам розповідає начальник Головного управління юстиції в Чернігівській області Олександр Карнабеда
.

Чи зміниться порядок оформлення заповітів?
— Зміни не торкнулися порядку оформлення заповітів. Зміни передбачають державну реєстрацію заповітів у порядку, який буде затверджений Кабінетом Міністрів України.

Якщо заповіт оформлено, а через деякий час заповідач хоче відмовитись від такого заповіту, то чи може він це зробити? Якщо особа прийняла спадщину за заповітом, а виявилося, що в заповідача перед третіми особами були певні фінансові борги, то чи ці борги переходять спадкоємцю за заповітом?

— Від заповіту можна відмовитись, заповіт завжди можна змінити. Багато людей, які оформлюють заповіти, можуть забувати, що деякі категорії спадкоємців захищені законом. Наприклад, неповнолітні або непрацездатні діти не можуть бути позбавлені їхньої частки у спадщині. Звичайно, суттєвим є момент, про який також багато людей не знає, — разом із прийняттям спадку людина приймає також і обов’язки, які залишились за покійним. Якщо в нього були якісь борги, то тоді виникає обов’язок також і борги віддавати, хоча і в межах вартості успадкованого майна.

Якщо заповіт уже оформлено, то чи доцільно ще на ту ж саму особу оформлювати й договір дарування?

— Доцільність може визначити лише власник майна, виходячи зі своїх життєвих обставин та враховуючи свої бажання. Посвідчення заповіту не перешкоджає укладенню договору дарування майна, що вже було заповідане.

На практиці, як засвідчують листи наших читачів, бувають ситуації, коли заповіт оформлено на одну особу, а виявляється, що на іншу також оформлено договір дарування. Як бути в цьому випадку спадкоємцю за заповітом і обдарованому (тому, кому дарують)?

— Власник майна має право розпорядитися ним за життя, тобто продати, подарувати, обміняти тощо, незважаючи на складений заповіт. Пріоритет має обдарований, оскільки до нього вже перейшло право власності, а спадкоємець цього майна вже не отримає.

Коли можна дізнатися про існування заповіту потенційним спадкоємцям?

— Новою нормою передбачено, що будь-яка особа, у тому числі потенційні спадкоємці, можуть дізнатися про те, чи написаний заповіт, відразу після смерті заповідача, надавши свідоцтво про смерть чи інший документ, що підтверджує факт смерті. І зробити це можна буде в будь-якого нотаріуса. За старими, поки ще чинними нормами, такі відомості надають лише спадкоємцям померлого.

Чи популярні заповіти серед мешканців Чернігівської області?

— Громадяни України досить часто укладають заповіти. Зокрема, в нашій області в 2010 році нотаріусами посвідчено 3 588 заповітів. Видано 12 346 свідоцтв про право на спадщину за заповітом, що складає 56% від кількості свідоцтв про право на спадщину за законом.

Чи трапляються випадки виявлення сфальсифікованого заповіту? І якщо такі факти є, які санкції застосовувались до винних? Яка відповідальність встановлена за оформлення «неправильного» заповіту?

— У нотаріальних заповітах дуже важко щось підробити, тому що заповіт обов’язково викладається на нотаріальних бланках. Кожен нотаріус щодня має звітувати про використання нотаріальних бланків. По-друге, ведеться реєстр нотаріальних дій та Спадковий реєстр. У будь-якому разі можна провести експертизу і визначити, чи справді вказана особа підписала заповіт, чи ні. Підробити дуже важко. Хоча «умільці» ні перед чим не зупиняються.

Які є різновиди та умови укладання заповітів?

— Чинне законодавство визнає лише письмову форму заповіту. За своїми видами виділяють заповіт з умовою, заповіт подружжя і секретний заповіт.
Заповіт з умовою — коли в особи право на успадкування виникає в разі, якщо вона виконала якусь умову, яку висунув спадкодавець. Наприклад, особа може заповідати свій будинок за умови, що спадкоємець на момент смерті спадкодавця здобуде вищу освіту. Якщо він не здобув, то не буде вважатися спадкоємцем. Заповіт подружжя складається одночасно від двох осіб, які перебуваються у шлюбі, і лише стосовно спільно набутого майна. Успадкувати майно за заповітом подружжя можливо лише в разі смерті обох із подружжя. Секретний заповіт — коли нотаріус не ознайомлюється зі змістом написаного. Але до того, як складати секретний заповіт, краще піти до нотаріуса й порадитись, як правильно його скласти, щоб у майбутньому не визнали його недійсним.

Про інші аспекти щодо спадщини за заповітом читачі зможуть дізнатися завдяки консультаціям фахівців Головного управління юстиції в Чернігівській області, про що ми розповімо в подальших випусках тижневика «Біла хата».




Теги:Карнабеда, заповіт, спадщина, Управління юстиції, Біла хата, за заповітом, Чернігівська область


Читайте також



Коментарі (0)
avatar