реклама партнерів:
Головна › Новини › "Біла Хата"

Обов’язок і право. Спадщина за заповітом. Частина третя

Продовжуємо вести розмову з начальником Головного управління юстиції в Чернігівській області Олександром Карнабедою з питань спадщини за заповітом, частину розмови якої надруковано в номерах 6 та 18 від 10 лютого та 5 травня ц.р. ((http://siver.com.ua/news/obov_jazok_i_pravo_aktualne_interv_ju_spadshhina_za_zapovitom/2011-05-19-7983 - друга частина)

Які платежі передбачається сплачувати громадянину у разі оформлення спадщини?

− Якщо Ви оформляєте спадкові права в державній нотаріальній конторі, то відповідно до чинного законодавства Вам необхідно сплатити певні кошти. Такими коштами, зокрема, є державне мито, кошти за користування Спадковим реєстром, Єдиним реєстром заборон відчуження об’єктів нерухомого майна, Державним реєстром обтяжень рухомого майна, плата за використання спеціальних бланків нотаріальних документів, на яких буде викладено зміст нотаріального документа, та кошти, які справляються державними нотаріусами за надання додаткових платних послуг при вчиненні нотаріальних дій.
За виготовлення кожного витягу щодо відсутності (наявності) спадкової справи справляється плата у розмірі 34 грн. та така ж сама сума (34 грн.) за виготовлення витягу щодо відсутності (наявності) спадкового договору/заповіту.
За вчинення нотаріальних дій державні нотаріуси справляють державне мито у розмірах, встановлених чинним законодавством.
Нотаріальні дії вчиняються нотаріусом з використанням спеціальних бланків нотаріальних документів, вартість одного становить 12 грн. 60 коп.
При вчиненні нотаріальних дій державними нотаріусами стягується плата відповідно до наказу Головного управління юстиції у Чернігівській області від 23.02.2011. Зокрема, за консультацію з питань спадкування права справляється плата у розмірі 55 грн., за проведення правового аналізу юридичного змісту документів на їх відповідність чинному законодавству – 39 грн., за виготовлення заяви на прийняття спадщини – 47 грн., заяви на відмову від прийняття спадщини - 47 грн., заяви про видачу свідоцтва про право на спадщину - 31 грн., за формування кожного запиту (наприклад, для видачі органом бюро технічної інвентаризації витягу з реєстру прав власності на нерухоме майно) – 31 грн., за формування кожного запиту до фінансової установи про наявність грошових вкладів – 16 грн., за виготовлення (видрук) сторінки свідоцтва – 3 грн. Крім того, у разі виготовлення нотаріусом копій з виданих свідоцтв про право на спадщину справляється плата за виготовлення нотаріусом копій з цих свідоцтв, розмір якої відповідно до зазначених тарифів становить 3 грн. за одну сторінку. У разі видачі повторного свідоцтва та необхідності розшуку спадкової справи справляється плата – 47 грн.

Чи є деякі категорії громадян, які звільняються від сплати визначених «нотаріальних» сум при оформленні спадщини?

− Законодавством визначені певні категорії громадян, які можуть бути звільнені від сплати відповідних нарахованих сум, зокрема, інваліди І, ІІ груп Великої Вітчизняної війни за користування Спадковим реєстром, при сплаті державного мита та додаткових платних послуг, які не пов’язані із вчинюваними нотаріальними діями.

Далі буде
Газета "Біла хата"




Теги:Карнабеда, консультації


Читайте також



Коментарі (0)
avatar