реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Мовчан таки озвався. Про мову і вила

"Мовними" провокаціями влада дочекається того, що народ візьметься за вила.

Так народний депутат, голова ВУТ "Просвіта" ім. Т.Шевченка Павло Мовчан прокоментував заяву радника президента Ганни Герман про те, що суспільство не відреагувало на ухвалення "мовного" закону "Про засади мовної державної політики", пише Gazeta.ua

"Вона хотіла, щоб всі взяли вили? Вони доведуть до цього стану. Цими заявами вони демонструють, що провокації тривають і далі. І ця заява - це теж провокація", - наголосив він.

Мовчан переконаний, що українці не дадуть себе довго принижувати.

"Одна з національних рис українці в — їх довго запрягають. Якщо провокувати, робити балканізацію, роздрібюнювати Україну — то це все дуже швидко робитиметься. Цей процес, який сьогодні пов'язаний з законом КК (автори "мовного" закону Сергій Ківалов та Вадим Колесніченко — ред.) — це є загально-політична провокація на федеральні проекти, які вони мають намір провести через референдум. Це підготовка, розробка, яку ще й створили у Москві У Києві інтелекту Ківалова та вмінні підігрувати Колесніченка - не вистачить", - підкреслив нардеп.

Він додав: "Вони хотіли провокацію. Вона повинна була бути негайною. Але вона буде. Це довготривала боротьба. Якщо пригадати всі попередні ситуації з мовою — вони теж не збурювали одразу Коліївщину. Але поступово йшло нагнітання, прищеплення гену спротиву. Це загальні уроки, які пройшли і європейські нації — від британців до іспанців. Яскравим прикладом є рефлексія арабів на французьку мову. Вони її опановували, але й видавлювали".

Водночас він підкреслив, що є різні способи боротьби й українці знайдуть свій власний шлях у цьому напрямку.

"Ніколи в житті українець не змириться з приниженням, яке відбувається. А для них(влади) є зараз українська та російська община. А української нації немає. Сьогодні в їхньому понятійному ряду політичної української нації немає", - впевнений він.

Водночас, Мовчан не став прогнозувати, коли саме можна очікувати на це суспільне збурення. "Це справа Господня. Я завжди посилаюся на те, що слово — це виключно сфера не людська. Той, хто замахується на мову, замахується на самого Всевишнього. Але вони навіть не усвідомлюють цих елементарних речей", - наголосив він.

"Для них немає такої категорії як Україна. Є територія, є державне утворення, яке може існувати без мови, культури, традицій, без тих найважливіших підвалин, на яких тримається будь-яке державне утворення. А мовний чинник — це вирішальний чинник, як показав світ", - підсумував Мовчан.

відголос



Теги:українська мова, закон КК, Просвіта, Павло Мовчан


Читайте також



Коментарі (3)
avatar
1
Насправді так і є - "...є зараз українська та російська община. А української нації немає. Сьогодні в їхньому понятійному ряду політичної української нації немає".
І не лише в "їхньому понятійному ряду".
avatar
2
Молчал, молчал, Мовчан … И, наконец, выдал… лапшу на наши уши:
«…народ візьметься за вила»!!
Не смешите! Из-за мови візьметься? Да никогда!
Он, народ, даже за свою собственность постоять не может. Паи позабирали под аренду, и в лучшем случае мизер платят. На некоторых предприятиях задолжали зарплату за 6 месяцев, а то и за год. Установили такую минимальную зарплату и пенсию, что на неё еле выживешь, а себе депутаты отвалили зарплату в 40 -50 раз больше, и к тому же у них сплошные льготы. Выплаты по решениям судов доплат детям войны, инвалидам войны и чернобыльцам не исполняются. За мед.обслуживание в поликлинике и больнице – плати, а они, слуги народа, лечатся бесплатно… и т.д.
Так вот даже за эти унижения и издевательства народ не хочет браться за вилы. А вы говорите, что он из-за мовы возьмётся. Чушь!
И заметьте интересную вещь – наша оппозиция, зная в каком бедственном материальном положении находится большинство простых людей, почему-то не призывает из-за этого браться за вилы, а тут на тебе призыв – «С вилами за мову!»
Главное для них – это красиво и вовремя сказать, а остальное – "Це справа Господня…» angel
avatar
3
Це риторика, яку видає пан Ляшко. Не оригінально, пане Мовчан! Ви засвідчили повну неспроможність гідно керувати "Просвітою", яка наспраді і має бути отими "вилами" для ворогів.
avatar