реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Потрібен дієвий механізм удержавлення української мови

У Всесвітній день вчителя, 5 жовтня 2016 р., Всеукраїнське товариство “Просвіта” ім. Тараса Шевченка за участю Міністерства освіти і науки України та Міністерства культури України провело науково-практичну конференцію “Державна мова в освіті”.

На конференції головував Павло Мовчан, який у притаманній йому манері регулював її перебіг. Були представники Міносвіти і Мінкультури, до яких адресувалися претензії щодо мовної проблеми.

Наголошувалося на потребі скасування чинного ківаловсько-колесніченківського закону, прийнятті нового, а також правопису.

Якими новими механізмами буде це реалізовуватися, про це не йшлося, на відміну від чернігівської конференції «Питання мови, справа буття нації», яка відбулася 21 лютого 2016 р.

Про прийняті на ній резолюції зі створення центрального органу виконавчої влади - Інституту української мови читайте за посиланням http://nizhen.com.ua/?part_id=2&news_id=385&action=detail&n_year=2016&n_month=02

Загалом враження від київської конференції є неоднозначним.

Було багато критики, навіть суперечок з доповідачами від влади, а на виході – знову декларації, невизначеність.

З Ніжина на конференцію в Будинку вчителя прибули директор БФ «Ніжен» Микола Шкурко, члени Ніжинського міського осередку ВУТ «Просвіта» Вікторія Хомич і Юлія Близнюк, виконавчий директор Асоціації «Об’єднання підприємств Ніжинщини» Сергій Ільющенко. Вони здійснили благодійне розповсюдження 123-х примірників збірника матеріалів конференції «Питання мови, справа буття нації».

Після конференції голова БФ"Ніжен" принципово домовився з представниками Мінкультури про проведення спеціального засідання з розгляду резолюцій конференції "Питання мови, спправа буття нації" на Координаційній раді з питань застосування української мови в усіх сферах життя.БФ "Ніжен"



Теги:українська мова, Микола Шкурко, БФ Ніжен, Просвіта, Павло Мовчан


Читайте також



Коментарі (0)
avatar