реклама партнерів:
Головна › Новини › Село

Хто у фермери піде?

Голова сільради Оболоння на Коропщині Володимир Гавриленко (на фото) з проблемами бізнесу на селі обізнаний не за чутками: головує він лише три місяці, а підприємцем був упродовж останніх восьми років.

Не може сказати, щоб працювалося весь цей час легко й просто. Швидше – навпаки. Вирощував на людських паях картоплю, зернові. Але якщо торік ще якось можна було протриматися навіть без підтримки держави, то сьогодні – ні.

Сьогодні навіть мови немає про те, щоб на тяжкий шлях фермерства ставали інші селяни. Колега Володимира Дмитровича по фермерській справі Оксана Холопцова також ледве виживає упродовж п’яти останніх років і неодноразово зверталася до нього по технічну допомогу. Жінка вперта і все ж таки сподівається на краще.

Що головне для фермера? Техніка. Без неї багато на великих площах не нагосподарюєш. Володимир Гавриленко кілька років тому купував по колгоспах стару списану техніку за ціною металобрухту, потім її ремонтував – зумів хоч якось протриматись. А як буде далі – невідомо.

Взагалі в Оболонні люди працьовиті: тримають десятки голів овець, до 4-х десятків коней, 190 корів. Але про власний бізнес вони навряд чи хочуть замислюватись. Надто складно

Володимир Гавриленко, хоча й відійшов від фермерських справ (тепер підприємницьку справу опановуватиме його дружина Наталія Павлівна), бо голова сільради не має права займатися бізнесом, але все одно намагається бути в курсі економічних новин. Його, приміром, дуже хвилює ситуація з перспективою штрафів за неоформлених офіційно працівників. Про це ще тільки говорять на урядовому рівні, а як буде невідомо. Кепсько буде, якщо штрафи таки введуть.

Чому? Та тому, що в сільському господарстві є багато тимчасових, сезонних робіт. Тобто людей можна наймати на 3-5 днів (звісно із відповідними записами в обліковому журналі і з обумовленою оплатою – так було раніше). Але якщо введуть офіційне оформлення людей на роботу, то тільки для цього кожну людину треба як мінімум двічі звозити в райцентр. І хто це робитиме заради 3-5 днів? Тож замість допомоги селянам виникне чимала проблема.

Тож, виходячи з нинішньої непростої економічної ситуації, в Оболонні не надто багато людей, які б захотіли зайнятися серйозним бізнесом.

Довідка «Сіверщини»:

Сьогодні в Оболонні 696 жителів, у школі навчаються 110 учнів (це не тільки діти з Оболоння, а й дітлахи з навколишніх сіл).
Для порівняння: 1972 р. в селі налічувалося 1390 дворів, в яких проживали 3600 осіб. У школі навчалося 197 учнів.

Інеса ФТОМОВА
Коропський район




Теги:Оболоня, штрафи, І.Фтомова, фермери, Коропський район


Читайте також



Коментарі (0)
avatar