реклама партнерів:
Головна › Новини › Село

Неповернутий кредит

Через дешеву картоплю фермер потрапив у скруту
У фермера В’ячеслава Горового із села Іваньків Коропського району 9 червня 2010 р. у гаражі згорів невеличкий китайський трактор «Фотон 180 Д», яким він обробляв свої поля. Техніка була у нього єдина, а тому господарство зазнало відчутного збитку. Чоловік вважає, що його тракторець підпалили. Можливо, й так. Але факт залишається фактом: фермерське життя без техніки стало ще напруженішим.

Тим паче треба було віддати річну долю взятого кредиту у чернігівському відділенні Українського державного фонду підтримки фермерських господарств. Грошей же просто на все катастрофічно не вистачало.

… Фермерством ветфельдшер В.Горовий почав займатися з 1996 р. У нього було двоє коней, невеликий наділ землі з паїв родини – всього 10 гектарів. Невдовзі розжився на старенький трактор Т-25, яким орав свої площі. У вересні 2006 року селянин отримав 17 тисяч гривень у чернігівському відділенні Українського державного фонду підтримки фермерських господарств. За ці гроші купив за тодішніми цінами 5 дійних корів. Завдяки зданому молоку, вирощеній картоплі чоловік зміг зібрати кошти на «Фотон 180Д». Старий трактор здав на металолом. Здавалося б, у наступні роки можна і далі розвивати господарство. А тут ця прикра пожежа: як порати 10 гектарів без коня, без трактора?

– Мусив я взяти ще кредит в одному банку, – розповідає В’ячеслав Миколайович. – Дали мені 15 тисяч гривень. Купив мотоблок. Насадив буряків, картоплі. Гречку мені допомогли збирати. Заробив за неї 4300 гривень. А з буряками, картоплею вийшов програш. Зміг продати по 60-70 копійок. Один збиток.

По двох кредитах тепер у чоловіка суцільна проблема. Банк дав відстрочку платежу. А ось чернігівське відділення Українського державного фонду підтримки фермерських господарств позивається з фермером.

– Я їм кажу, у мене згорів трактор, є про це документ, – каже В.Горовий. – У договорі є пункт про форсмажорні обставини. Та вони про це не зважають…

–Але ж чоловік повідомив про пожежу майже через півроку, коли ми стурбувалися, чого він не платить, – зазначив директор чернігівського відділення Українського державного фонду підтримки фермерських господарств Віталій Плевако. – Хоча згідно з укладеним договором фермер повинен повідомити про подібні інциденти протягом трьох днів. Ми й так йшли назустріч Горовому довгий час. Навіть шукали покупців йому на буряк, але його ціна не влаштувала. При цьому він протягом останніх трьох років не платив. Ну, ми ж державна установа. І це позичені державні кошти. Мене визнають корупціонером, якщо я й далі все залишу без змін.

Недавно за позовом обласної прокуратури Господарський суд Чернігівської області прийняв рішення стягнути з фермерського господарства «КС-Світлана» на користь Українського державного фонду підтримки фермерських господарств 11000 гривень боргу, 459 гривень пені, 654 гривень інфляційних перерахувань, 200 гривень процентів річних. Крім того, фермер має ще сплатити 1609 гривень судового збору.

– Що мені робити? – журиться В.Горовий під час зустрічі зі мною у Чернігові. – Ніхто не хоче мені допомогти! Доведеться продавати 7 свиноматок. Та й цього, мабуть, не вистачить. Бо ще 10 тисяч треба й банку вернути…

Низькі ціни на молоко, на городину фактично призвели господаря до банкрутства. Як повідомив сільський голова Володимир Осовик, фермер уже розпродав раніше куплених корів.

– Мені жалко цього чоловіка, - підсумував він.

Сергій ПАВЛЕНКО,
Власкор «Голосу України»

До речі:
На сьогодні в Чернігівській області налічується 505 фермерських господарств. Вони мають 563 трактори, 273 комбайни, 227 сівалок, 39 жаток і обробляють 78 700 гектарів.

Цифри і факти:

Нині на руках 89 чернігівських фермерів 4 мільйони 200 тисяч гривень кредитних коштів, позичених в Українського державного фонду підтримки фермерських господарств. Позики надані без відсотків. Торік місцеві суди розглянули 14 справ про невчасне повернення коштів головами селянських господарств.



Теги:кредити, фонд підтримки фермерських господар, Коропський район, фермери, Сергій Павленко


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
А які ж Ваші висновки, пане Сергію?
Чому новий трактор фермер не застрахував? Чому вчасно не повідомив що він згорів? Чому картопля українського фермера Горового дорожча за привезену за три моря з Єгипту?
А може фермер Горовий взявся за справу, котра йому не по кебеті і він брутально транжирить державні, тобто народні кошти?
avatar