реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Хто нажився на горбівській деревині?

Напередодні Нового року від мешканців села Горбове Куликівського району надійшло повідомлення, що було проведено вирубку дерев у старому колгоспному саду на в’їзді до села та в лісосмузі за селом. На місці події побувала кореспондентка Інтернет-видання «Високий Вал» Вікторія Кудіна. Далі цитуємо за матеріалом Вікторії:

«Вирубка дерев на двох ділянках ведеться поза межами населеного пункту, тому дозвіл на проведення цих робіт давала районна державна адміністрація, — повідомила горбівський сільський голова Оксана Трикашна. — А ми передавали в райцентр рішення виконкому нашої сільської ради, в якому повідомили про те, що дійсно поза межами нашого населеного пункту знаходяться такі дерева.

Оксана Трикашна повідомила, що сільська громада отримає за ці дерева певну «грошову компенсацію» (а саме — майже 99 тис. грн), які будуть використані на благоустрій села та вирішення деяких проблем. «Так що ці кошти ніхто не вкраде та в карман не покладе», — запевнила нас горбівський сільський голова».

Як же було воно насправді?

Ми вирішили перевірити, як розвивається ситуація сьогодні. Виявилося, що не все так добре з вирубкою дерев, як розповіла сільський голова.

«Державною екологічною інспекцією в Чернігівській області була проведена перевірка цього факту», — розповів А. Сподаренко, завідувач сектора державного екологічного контролю біоресурсів та природно-заповідного фонду Держекоінспекції в Чернігівській області.

Перевіркою встановлено факт вирубки дерев ФОП Кадала Р.А., та всупереч вимозі провести вирубку аварійно небезпечних дерев підприємець фактично провів заготівлю лише цінної ділової деревини — вирубку ділових ростучих дерев тополі.

У захисних насадженнях Уздовж ґрунтової дороги Горбове — Ковчин залишені не зрубані, відведені в рубку сухостійні, пошкоджені, аварійно небезпечні нахилені дерева. Роботи з очищення місць рубок від порубкових залишків не проведені ні навколо саду, ні уздовж дороги Горбове — Ковчин.

При проведенні вищезазначених робіт з видалення зелених насаджень було пошкоджено 34 дерева до ступеня припинення росту (переламані стовбури дерев), 9 дерев — до ступеня неприпинення росту (з обідраною корою від 10 до 30 відсотків периметра стовбура) та 89 дерев спиляно незаконно без дозволу. На лапах коренів усіх незаконно зрубаних дерев та на комлевих частинах стовбурів, залишених біля пнів, відсутні позначки відведення їх для рубки. Зрубано частину дерев, які не зазначені в акті обстеження зелених насаджень.

Розглянувши уважно представлені документи, встановлено, що рішення Горбівської сільської ради суперечать вимогам чинного законодавства.

Розмір шкоди, заподіяної лісу пошкодженням дерев до ступеня припинення росту ФОП Кадала Р.А. (переломані стовбури дерев та повалене дерево), в захисних смугах уздовж ґрунтової дороги навколо саду та в захисних смугах уздовж ґрунтової дороги Горбове — Ковчин за межами с. Горбове Куликівського району на території Горбівської сільської ради становить 58400,51 грн, а з урахуванням індексу інфляції — 109,1% за 2010 рік (грудень до грудня попереднього року) — сума збитків становить 63714,95 грн. Роботи з видалення зелених насаджень призупинені.
Матеріали перевірки готуються для передачі до прокуратури Чернігівської області для порушення кримінальної справи».

Проте нез’ясованим залишається питання, винесене у заголовок: куди поділася частина дерев, і хто на цьому нажився? І, звичайно, питання до керівництва районної державної адміністрації: чи контролює вона ситуацію? Адже, за словами сільської голови, перед початком вирубки до села прибула спеціальна комісія у складі представників райдержадміністрації, яка склала акти про обстеження ділянок майбутніх вирубок.

Олександр ЯСЕНЧУК




Теги:державна екологічна інспекція, О.Шпак, вирубка лісу, Горбове, Куликівський район


Читайте також



Коментарі (0)
avatar