реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Донбас порожняк не жене. А Януковича -- може!

Те, що Віктор Янукович став Президентом України, у його рідному стотисячному Єнакієвому відчули безпосередньо. Після інавгурації в цьому світі смутних вулиць, занедбаних будинків і спустілих гуртожитків, над якими височіють труби місцевих підприємств, з'явилося кілька вогнищ модернізації. На них пішло 20 млн. грн. - гроші на міські проекти, які стали подарунком з держбюджету малій президентській батьківщині.
Проект № 1 - це свіжо відремонтований фонтан на центральній вулиці Леніна. Як пише Корреспондент, поки що оцінити його роботу не можна - взимку фонтани не працюють, - але з настанням тепла на єнакієвців чекають викиди води з музичним супроводом і світловим шоу. Ціна цієї пишноти, тобто витрати на модернізацію, - 2,5 млн. грн.
Проект № 2, ціною 7 млн. грн., - утеплення фасадів шести сталінок, що стоять у центральній частині Єнакієвого. Третій проект, який увібрав у себе основну масу держбюджетного фінансування: у минулому році розпочалася капітальна реконструкція школи № 34, де свого часу навчався Янукович. За словами місцевих жителів, у результаті цей навчальний заклад стане місцевим храмом науки - ліцеєм, у який будуть приймати виключно відмінників з інших міських шкіл.

Проте рік, проведений Януковичем у кріслі глави держави, завершився тим, що поряд з невикорінними оптимістами в Єнакієвому, та й в цілому на Донбасі, з'явилися люди, готові критикувати владу. Мова, перш за все, йде про пенсіонерів і дрібних підприємців. На президентських виборах 2004 року за Януковича в Донецькій області проголосували 93,54% виборців, а в 2010-му - 90,44%. Точних даних про те, як сьогодні змінилася підтримка Президента в регіоні, немає.

Проте Геннадій Коржов, соціолог з Донецького інституту соціальних досліджень і політичного аналізу, говорить, що місцеві виборці все частіше виявляють невдоволення зниженням рівня життя та зростанням цін на продукти харчування. Поки це невдоволення виливається в зниженні політичної активності населення регіону. На останніх місцевих виборах явка виборців замість звичних 70% у Донецькій області склала не більше 45%. "Розчарування зростає, але альтернативи в особі інших політиків на Донбасі, як і раніше, не бачать", - говорить Коржов.Відголос

У Єнакієвому Корреспондент переконався, що "Донбас порожняк не жене" не тільки на вугільному виробництві, але й в оцінці діяльності влади. Адже всі претензії, які земляки висувають Януковичу, носять конкретний, практичний характер. Наприклад, один з працівників Єнакіївського металургійного заводу на умовах анонімності розповів, що під виглядом оптимізації праці співробітників підприємства змушують звільнятися. А потім - оформлятися на суміжні з ЄМЗ фірми, але вже на 70% ставки і без соцпакету.

"Зло бере, що він [Янукович] сам Єнакіївський, завод регіонала [Ріната] Ахметова, а нас гноблять", - обурюється заводчанин. Ще рік тому він був упевнений, що з приходом до влади Януковича Україна повернеться в ситий 2004 рік.

Турбота Президента про рідне місто, що реалізувалася у виділенні 20 млн. грн. на місцеві проекти, для частини жителів Єнакієвого стала приводом для невдоволення. Наприклад, утеплення фасадів сталінок могло б і почекати - замість цього гроші варто було б віддати сусіднього Юнокомунарівську, який підпорядкований Єнакієве: торік через брак коштів там закрили пункт швидкої допомоги та лікарню.

"Янукович говорить: Україна для людей. Для яких людей? Мільйонерів? У нас майже все місто люди похилого віку - пункт швидкої допомоги для нас був життєво важливий", - обурюється Людмила Носач, 67-річна мешканка Юнокомунарівська. Носач та її подруги-пенсіонерки, зустрінуті Корреспондентом під час прогулянки засніженим парком, навперебій передають недружні привіти своєму земляку до Києва. "І запитаєте, запитаєте Януковича, чи вистачить йому совісті ще ціни піднімати! Капуста по 9 грн. за кілограм, гречка - 21,50 грн.!" - обурюється 69-річна Раїса Носадча.
Сайт Відголос




Теги:земляки Януковича, Єнакієво, модернізація, реформи, Донецьк


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
"Янукович говорить: Україна для людей. Для яких людей? Мільйонерів?...", - обурюється Людмила Носач, 67-річна мешканка Юнокомунарівська".
Ну и чего они, пенсионеры, возмущаются? Сначала им не понравился социализм, теперь им не нравится капитализм. Ведь беда не только в Януковиче, а в самой общественной системе. Трудящиеся во всём мире бастуют, митингуют... А толку? Бачили очі...
avatar