реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Черговий сигнал із Чернігівщини: владі треба боротися із АБМ, а не з демократією

ЩОСЬ НЕ ТАК?! Саме такою була перша реакція на відповідь начальника Державної інспекції з карантину рослин по Чернігівській області Володимира Яременка від 11 жовтня 2011 року на інформаційний запит УНП щодо ситуацію в області щодо розповсюдження американського білого метелика (АБМ) на території Чернігівської області від 4 жовтня ц.р. за підписом заступника голови обласної організації Сергія Соломахи. Судіть самі. Керівник карантинної служби в області надав таку інформацію:
«На Ваш запит повідомляємо, що вперше на території Чернігівської області американський білий метелик було виявлено, ідентифіковано та офіційно зареєстровано в 2007 році на території 7 районів області, а саме: Бахмацького, Бобровицького, Варвинського, Козелецького, Ніжинського, Носівського, Прилуцького, на площі 25,19 га. Розпорядженнями районних державних адміністрацій (Носівської № 302 від 01.10.2007 р., Ніжинської № 364 від 27.09.2007 р., Бобровицької № 364 від 27.09.2007 р., Прилуцької № 437 від 24.09.2007 р., Козелецької № 410 від 24.09.2007 р., Варвинської № 245 від 16.07.2008 р., Бахмацької № 421 від 05.09.2008 р.) на цих площах було запроваджено карантинний режим. Цими розпорядженнями затверджені робочі групи та план заходів з локалізації та ліквідації вогнищ американського білого метелика. В плані заходів указаний об'єм робіт, термін виконання, відповідальна особа по кожному виду заходів.
Американський білий метелик (АБМ) є полівольтний вид (в умовах Чернігівської області повністю розвивається два покоління). Як і інші агресивні види комах, які мають карантинний статус, АБМ відзначається надзвичайною шкодочинністю та періодичними спалахами чисельності у відповідності зі своїм біологічним циклом розвитку. Особливо чисельність збільшується тоді, коли вихід з депресії популяції співпадає з оптимальними температурними та вологістю повітря. 2011 рік став для АБМ саме таким, що і сприяло різкому збільшенню чисельності. Більше того інспектори з карантину рослин постійно фіксують інвазійні, занесені автомобільним та залізничним транспортом з південних регіонів країни, вогнища. Щільність популяції збільшилась, що призвело до розширення вогнищ цього карантинного шкідника в поточному році на площу 24,31 га. На сьогоднішній день площа зараження складає 49,5 га».
Отже, служба розуміє небезпеку та, на наш погляд, робить що може – веде спостереження за цим небезпечним АБМ. Проте, неозброєним оком бачимо, що явно недостатньо кадрів, ресурсів та коштів для результативної боротьби з небезпечним шкідником у масштабі держави, місцеві служби просто безсилі. Більш того більшість населення навіть не уявляє яку загрозу для них становить цей АБМ.
Висновок лежить на поверхні – владі треба займатися реальними справами, а не боротися з опозицією та розбудовувати авторитаризм в країні.

Прес-служба Чернігівської обласної організації УНП











ДОВІДКОВО:


АМЕРИКАНСЬКИЙ БІЛИЙ МЕТЕЛИК — пошкоджує понад 300 видів різних трав'янистих, кущових та деревних культур. Серед садових дерев найбільш уразливі шовковиця, яблуня, груша, слива, айва, черешня, горіх. Повністю об'їдає листя на деревах, оповиваючи гілки павутинню. В Європу, а саме Угорщину, метелик був завезений з вантажем з Північної Америки у 1940 році. В Україні вперше виявлений у 1952 році в Закарпатській області і поступово охопив більшість регіонів України.

БОРОТЬБА З АБМ В ІНШИХ ОБЛАСТЯХ УКРАЇНИ (приклади)

Нашестя гусені американського білого метелика – уже в семи районах Черкащини

У семи районах Черкаської області спостерігається сплеск активності шкідника – американського білого метелика.
Як повідомили у Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства, в результаті обстеження фахівцями лісозахисного підприємства "Київлісозахист" виявлено осередки звичайного соснового пильщика в насадженнях Прохорівського, Ліплявського та Вільхівського лісництв Золотоніського лісгоспу на площі 2502 га та в насадженнях Чорнявського лісництва Чигиринського лісгоспу на площі 4970 га. Щільність заселення крон згаданим шкідником становила від 20 до 140 колоній пильщика, що загрожувало знищенню 50% рослин.
У зв’язку з цим з метою захисту насаджень від повного знищення були проведені винищувальні заходи в осередках соснового пильщика.
Як повідомили фахівці Державної інспекції з карантину рослин по Черкаській області, американський білий метелик вражає майже 300 видів рослин. Плоди його не цікавлять, лише листя. Сам метелик не пошкоджує рослин, а лише відкладає від 200 до 2000 яєць, з яких утворюється гусінь, котра перелазить із дерева на дерево, об’їдаючи листя.
В Черкаській області метелик в червні і в серпні відкладає яйця. Восени гусінь утворює гнізда, перетворюючись на лялечку й зимує у коконі.
У даний час ця гусінь поширена в Тальнівському, Шполянському, Чигиринському, Лисянському, Золотоніському, Чорнобаївському та Драбівському районах Черкаської області. Боротися з американським білим метеликом важко, бо гнізда можуть бути дуже високо.
Як повідомлялося, 7 вересня влада Кіровограда звернулася до керівників підприємств, організацій, установ і власників приватних садиб з проханням допомогти у боротьбі зі шкідником – американським білим метеликом.
Підготував: Державна ветеринарна та фітосанітарна служба УкраїниДжерело: "Прес-Центр"
http://pres-centr.ck.ua/tape/20583/

Влада Кіровограда просить зробити усе можливе у боротьбі з американським метеликом
7 вересня, 09:30


Міська влада Кіровограда звертається до керівників підприємств, організацій, установ та власників приватних садиб з проханням вжити невідкладних заходів щодо ліквідації місць розмноження американського білого метелика.
Про це йдеться в інформації на сайті міськради.
«Останнім часом на території міста розповсюдився небезпечний багатоїдний карантинний шкідник – американський білий метелик, гусінь якого пошкоджує понад 300 видів різних трав’янистих, кущових і деревних культур та здатна завдати великої шкоди зеленим насадженням.
Американський білий метелик – білосніжний, з шовковистим відливом. Іноді зустрічається з темними або жовтувато-коричневими цяточками на крилах. Живе 8–10 діб. Самки відкладають яйця на нижню частину листка, після чого гинуть. Гусениці, що відродилися, починають знищувати листя. Підростаючи, розповзаються по всьому дереву, а при відсутності корму мігрують на інші дерева. Життя гусениць триває 35–45 діб, але за цей час вони встигають завдати непоправної шкоди рослинам. Метелик розвивається у двох генераціях. Зимує у стадії лялечки у тріщинах кори, опалому листі, ґрунті.
Шкідника виявляють, оглядаючи окремі гілки і періодично струшують їх. Метелики злітають і сідають через 5-6 м. Вночі при температурі повітря вище плюс 15°С їх відловлюють на світло або на ультрафіолет. Гусінь знаходять за характерними павутинними гніздами. Лялечок виявляють при ґрунтових розкопках, у ловильних поясах та різних схованках.
Шкідник переноситься як повітряними потоками так і з сільськогосподарською продукцією та промисловими вантажами транспортними засобами; у пакувальному матеріалі, із дровами. Гусінь здатна голодувати протягом двох тижнів, що сприяє її виживанню.
Для боротьби з американським білим метеликом застосовують організаційні, агротехнічні та хімічні методи. До організаційних віднесені зміна шляху руху транспорту, контроль за перевезенням вантажів. До агротехнічних – збір та знищення гусені та кладок яєць. Гнізда гусені обрізають і спалюють. Пам’ятайте, що одне не знищене дасть тисячі таких гнізд у наступному році.
На уражених деревах видаляють мертву кору, стовбури обмазують вапном. На присадибних ділянках застосовують ловильні пояси із картону чи гофрованого паперу, і перед заляльковуванням гусені її знімають і спалюють.
Для ліквідації вогнищ гусені обробляють плодові дерева дозволеними до використання в Україні хімікатами.
У зоні поширення шкідника, особливо в населених пунктах, рекомендується застосування спеціально розроблених науково-дослідними інститутами захисту рослин бактеріальних препаратів.
Відповідно до п. 5.5. Правил утримання зелених насаджень, відповідальними за збереження зелених насаджень і належний догляд за ними є: на об’єктах благоустрою державної чи комунальної власності – балансоутримувачі цих об’єктів: на територіях установ, підприємств, організацій та прилеглих територіях – установи, організації, підприємства; на територіях земельних ділянок, які відведені під будівництво, – забудовники чи власники цих територій; на приватних садибах і прилеглих ділянках – їх власники або користувачі», - сказано в інформації.
http://www.novosti.kr.ua/6857-5.html

Гусінь розмножується через потепління

Лілія Токарчук у дворі свого будинку на вулиці Карла Маркса в Іллінцях показує гілку яблуні, на якій сидить гусінь білого американського метелика
У райцентрі Іллінці на Вінниччині — нашестя гусениці білого американського метелика. У вересні шкідники з'явилися на всіх деревах міста. Спочатку постраждали клени, тепер — плодові.
— Антоновка посохла вся, не встигла я й оком змигнути. Весною онук її так гарно обрізав. Думала, буде родити, — розповідає місцева 73-річна Лілія Токарчук. Стоїть під яблунею у своєму саду біля двоповерхового будинку на центральній вул. Карла Маркса. Пригинає рукою найнижчу гілку. По ній повзають чорні волохаті личинки. На одній гілляці їх не менше як 20. Одні завдовжки із ніготь, інші сягають розмірів сірникової коробки. Усі гілки в білому липкому павутинні.
— Гусениці з дерева на дерево переносяться вітром. За два-три дні зжирають всьо листя. Не гребують паскудити даже цвєти. Подивіться, усі морозки в павутинні, — додає сусідка, Ніна Кушнір, 54 роки. — Моя дочка на третьому етажі живе. Відкрила форточку на кухні. Приходить, а гусінь повзає по вікні, на холодільнику, по тумбочці.
Міська влада радить людям не використовувати хімічних препаратів, а знищувати шкідників власноруч.
— Від ядів можуть постраждати люди. Краще гусінь струшувати і душити ногами або спалювати. Але треба, щоб цим зайнялися всі одночасно. Інакше не буде толку. Один у себе знищить, а на другий день гусінь від сусіда переповзе. Першими в місті постраждали клени. Ми їх пообрізали, гілля спалили, — говорить мер Іллінців 56-річний Сергій Яременко.
В інспекції карантину рослин Вінницької області нашестя пояснюють глобальним потеплінням.
— Американський білий метелик в Україні вперше з'явився на Закарпатті. Через потепління переміщується в північні регіони. Зараз у Вінниці така температура, як була у Криму 8–10 років тому, — розповідає начальник інспекції, 44-річний Євген Баул. — Нашестя гусені відбувається через кожні шість-сім років. Востаннє на Вінниччині було 2001-го. Гусінь ласує тільки листям, гілля та кору не зачіпає. Тому дерева не гинуть, страждає їхній естетичний вигляд. Спочатку шкідники з'являються на кленах, потім перебираються на айву, шовковицю та плодові. Можливо, кленові кущі варто знищувати.
— Щойно помітите на дереві павутину, зробіть факел і спаліть її. Так знищите яйцекладку і личинки розвиватися не будуть. Верхні гілки, до яких важко дістати факелом, потрібно зрізати. Можна обприскувати дерева водним розчином гасу або отрутохімікатами. Але в межах населеного пункту цього робити не рекомендують. Можуть постраждати люди. За поселеннями — дозволяють. Але ні місцевий, ні обласний бюджети не виділяють на це жодної копійки.
Цієї осені нашестя гусені зафіксували в Ямпільському, Піщанському, Могилів-Подільському і Чечельницькому районах.

Поліна РОМАНОВА

Джерело: Gazeta.ua
"Газета по-українськи" №1291 за 23.09.2011. Рубрика Вінниця








Коментарі (0)
avatar