реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

32 роки тюрми за Україну

Іменами тих, з ким би він пішов у розвідку, поділився Герой України Левко Лук’яненко під час зустрічі із націонал-патріотичним активом міста у чернігівському товаристві «Просвіта» імені Тараса Шевченка:
- Це Микола Курчик, єдиний на сьогодні житель хутора Надія Овруцького району, де він розводить овечок, вчитель, вояка УПА. У 1954 році, вже перебуваючи у таборі, він допоміг забити кількох сексотів, тож його відразу арештували і приговорили до розстрілу. 42-дні він відбув у «камері смертників», але врешті- решт суд відмінив цю кару, і замінив її 25-ми роками тюрем і таборів. Загалом же нескорений відбув 32 роки неволі.
Іван Мирон із Закарпаття, який відсидів 25 років, до сих пір не реабілітований. Коли йому, після смерті Сталіна, запропонували підписати папери, у яких би він визнав себе бандитом, за що б йому «зрізали» строк, він відмовився: - «Який я бандит? Я не бігав з автоматом по вашій Рязанщині, а ви прийшли до мене у Карпати. Я змушений був воювати».
З політиків це Олександр Скипальський. Є й інші».
Візит Левка Григоровича до Чернігова відбувся у рамках активізації діяльності Української Республіканської партії, зокрема, її чернігівського осередку. Перед тим він відповів на запитання слухачів «Зимової школи журналістики», що діє при редакції газети "Сіверщина" та "Молодій Просвіті". Того дня, Валерій Литовченко, прес-секретар обласної прокуратури, читав їм лекцію «Написання прес-релізів». Левко Лук'яненко виявився живим "прес-релізом" української визвольної боротьби.

Олександр ЯСЕНЧУК







Теги:Сіверщина, Лук’яненко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar