реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

75 років Петру Антоненку

24 червня відзначає свій 75-річний ювілей Петро Якович Антоненко – знаний в Чернігові журналіст, просвітянин, прозаїк, бард. Він - лауреат міжнародної премії ім. В. Стуса, премії ім. А. Погрібного та літературних премій ім. М. Коцюбинського та Б. Грінченка.

Народився #Петро_Антоненко на Чернігівщині в селі Авдіївка Куликівського району. Після служби в армії вчився на факультеті журналістики в Київському державному університеті ім. Т. Шевченка. Саме журналістиці присвятив понад 40 років свого життя. Набував професійний досвід у висвітлення суспільно-політичних подій сьогодення в районній газеті «Поліська правда» в Куликівці, всеукраїнському культурологічному тижневику «Слово Просвіти». У своїй діяльності керується особистим принципом, що «в журналістиці головним є не стільки те, як написати, а що побачити, щоб написати». З 1989 року є членом Національної спілки журналістів України. Свого часу став одним із засновників мистецького журналу «Літературний Чернігів» та всеукраїнської газети «Сіверщина», яку редагував до 2006 року. Мешканцям міста ювіляр сьогодні більш відомий як засновник та редактор газет «Світ-інфо» (виходить з 2011 року), та літературно-мистецької «Струна» (виходить з 2021 року).

Така активна участь у суспільному житті спонукала Петра Яковича до письменницької творчості «як втілення потреби журналіста реалізувати весь багаж досвіду, особисту колекцію вражень, особистостей та почуттів» (з презентації). У його доробку чотири книжки – «Бабине літо», «Свіча», «Стріла» та нещодавно видана збірка «Вечірнє танго». Тут у своїй поезії та прозі він зовсім інший: більш відкритий, щирий, пристрасний. Життєві оповіді наповнені жагою та любов’ю до життя.

Ті, хто був присутній на його творчих зустрічах, пригадають ліричні пісні в авторському виконанні під акомпанемент гітари. В стінах нашої бібліотеки імені М.Коцюбинського ще відлунюють слова таких пісень на творчих вечорах «Поезія музики, музика поезії»: «Ходить літо, наше літо, чудо літо обсипає зелен-трави буйним квітом. І русалчині забави, теплі вогнища Купави і очей твоїх відьмарські малахіти». Мене особисто пісні барда чарують своїм зануренням у чуттєвість образів, переживань та відволікають від буденності. Сам Петро Якович вважає, що його «поезії і пісні може десь там трохи мінорні, але врешті вони оптимістичні, не злі».

Побажаємо шановному ювілярові ще довго ряст топтати, творчих осяянь і досягнень у його поліфункціональній діяльності та вдячних шанувальників пісенного арсеналу!

Ольга ЧИРИК



Теги:Куликівка, чернігівська Просвіта, Сіверщина, Петро Антоненко, Авдіївка


Читайте також



Коментарі (0)
avatar