реклама партнерів:
Головна › Новини › Гаряча точка

Відбувається рейдерське захоплення ДП «Чернігівнафтогазгеологія»?

Напружена ситуація виникла у ДП «Чернігівнафтогазгеологія». Минулого понеділка з Національної акціонерної компанії «Надра України» на підприємство надійшло два офіційні документи, які суперечать один одному.
Згідно з першим чернігівський підрозділ інформувався «щодо протиправного силового захоплення» НАК. Згідно з другим — «у зв’язку з проведенням аудита фінансово-господарської діяльності» голова правління Національної акціонерної компанії «Надра України» Едуард Ставицький, який на основі постанови Окружного адміністративного суду м. Києва 12 березня поновився на посаді, вже 15 березня відсторонив від виконання обов’язків директора ДП «Чернігівнафтогазгеологія» Миколу Ковбеля. На його місце виконуючим обов’язки він призначив іншого керівника.

У вівторок представники нової команди проникли на підприємство. У відповідь М. Ковбель викликав на допомогу чернігівську міліцію. Правоохоронці невдовзі зайняли кабінет директора, приймальню, коридор.

Керівник ДП «Чернігівнафтогазгеологія» назвав дії учасників його усунення від посади рейдерським захопленням підприємства.

— Я очолив його з 26 серпня минулого року, — каже він. — У контракті, підписаному зі мною, є чіткі обов’язки. Рішення нового голови мені не зрозуміле. Воно є протизаконним. Адже статтею 41 Кодексу законів про працю України передбачено виключний перелік підстав для відсторонення працівників від роботи власником або уповноваженим ним органом. Таке відсторонення допускається у разі появи на роботі в нетверезому стані або наркотичному чи токсичному сп’янінні, при ухиленні від обов’язкових медичних оглядів, навчання тощо. У зв’язку з цим я вже звернувся до Солом’янського районного суду м. Києва із заявою про зупинення дії наказу №52-к.

Керівник відмовився віддавати печатку представникам з Києва.

Директор ДП «Чернігівнафтогазгеологія» висловив обурення, що серед представників нової команди побачив свого попередника, за час діяльності якого підприємство потрапило у поле зору правоохоронних органів, КРУ за сумнівні багатомільйонні операції. До речі, головним чином через це рахунки в ДП нині заблоковані.

Радник голови правління Національної акціонерної компанії «Надра України» Віктор Пономаренко не вважає дії свого керівництва протизаконними.

— Едуард Ставицький приступив до виконання своїх обов’язків голови правління. Для того, щоб знати реальний стан у компанії, було вирішено провести аудит дочірніх підприємств, які перебувають у жалюгідному стані, мають заборгованість із зарплати, з податків. Для об’єктивності перевірки й передбачена ця процедура з відсторонення керівника ДП «Чернігівнафтогазгеологія». Пан Ковбель не визнає цього наказу. Що ж, він має право оскаржити його у суді. Щодо того, хто така «в. о. голови правління НАК «Надра України» О. М. Лук’янова», яка надіслала у Чернігів свого листа, то наразі відомо, що у штатному розписі вона не є посадовою особою, в компанії не працює.

Отже, поки що рано ставити крапку в цій колізії, спричиненій, безумовно, політичними змінами у Києві. Незважаючи на те, що М. Ковбель демонструє свою безпартійність, лояльність до нової влади, все ж він є висуванцем іншої команди, що, схоже, робить його тепер небажаним на керівній посаді, попри професіоналізм.

На знімку: чернігівські правоохоронці забезпечують порядок у ДП «Чернігівнафтогазгеологія».

Фото автора.

Сергій ПАВЛЕНКО, «Голос України».




Теги:Чернігівнафтогазгеологія, Чернігів, Сергій Павленко, рейдерство


Читайте також



Коментарі (0)
avatar