реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

СТУПАК: «Новий мовний законопроект «регіоналів» пошматує Україну»

«Ухвалення нового мовного законопроекту Партії регіонів виведе 14 українських областей та Крим з правового поля України», - заявив член Правління, голова Чернігівської обласної організації Української народної партії Володимир СТУПАК.
Так політик прокоментував реєстрацію у Верховній Раді України нового законопроекту «Про мови» від Партії регіонів, який відрізняється від своїх попередників лише тим, що назва «друга державна мова» замінена словосполученням «мова, що має офіційний статус».
«Регіонали» спробували завуалювати статус другої державної мови словосполученням «офіційний статус», однак дозвіл органам влади використовувати другу мову при прийнятті рішень фактично робить її такою», - зазначив представник УНП. Також він підкреслив, що така пропозиція «призведе до порушення статті 10 Конституції як мінімум у 13 українських регіонах, де російська мова фактично набуде статусу другої державної та 2 регіонах, де статус другої державної мови набуде відповідно угорська та румунська».
«Будь-який законопроект, який відкрито або завуальовано порушує Конституцію України має бути знятий з реєстрації», - наголосив Володимир СТУПАК.

Прес-служба ЧОО УНП





Коментарі (3)
avatar
1
Регіонали хочуть узаконити порушення закону. Логічно, якщо закон не виконується( не діє), його змінюють. Логічно, у такому разі, не виконувати і новий закон: ігнорувати другу, офіційну, мову. Якщо ти українець, будь! Незалежно від етнічного походження.
Що ж до УНП, то вона могла б реагувати у правовий спосіб - це рутинна, за суттю управлінська, робота. Для досвіду, цим займається ма-а-ле-сенький БФ"Ніжен" і... має поступ! Боротьба триває, усе життя...
avatar
2
Цікаво було б узнати, пане Миколо, якого там у Ніжені поступу Ви досягли. Невже зупинили зросійщення ніженського мовного середовища? То поділіться досвідом.
Біда не в черговому мовному законопоекті "регіоналів", - він, як і попередні, - передвиборчий прийом для залучення на свій бік російськомовних виборців, в т.ч. і російськомовних етнічних українців, після виборів про нього забудуть. Біда в тім, що українське мовне середовище збереглося лише в селах, котрі вимирають, і кількість носіїв української мови стрімко зменшується. Та й середовище мовне в селах не зовсім українське, а СУРЖИКОВЕ А на ГАЛИЧИНІ, БУКОВИНІ, ЗАКАРПАТТІ та інш. ще й ДІАЛЕКТНЕ.
Українською мовою сьгодні розмовляє лише невеличка часточкаосвіченого міського населення. Попробуйте змінити цю ситуацію.
По вашому принципу "Якщо українець, будь! Незалежно від етнічного походження." поступили більшовики. 1929 року вони ухвалили постанову всм відомствам в термін 3 місяці перевести діловодство на українську мову, а всім чиновникам в цей же термін скласти екзамен з української мови. Через три місяці тих, хто не виконав цю постанову вигнали з роботи і замінили україномовними.
Так було! І сталося це після того, як кілька років до цього українізація України йшла так, як іде сьогодні.
avatar
3
Наприклад, домоглися, щоб у Положенні міського управління культури йшлося про дотримання державного статусу укр.мови. До речі, цього нема у відповідному документі Чернігівської міськради.
Зверніть увагу на розділ Звернення-відповіді на сайті фонду.
avatar