реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Про вчорашній буревій і торнадо

З`явилося все несподівано. Гідрометеоцентр навіть не встиг повідомити про загрозу. Таке буває. Буревій у наших краях взагалі рідкісне явище, а тут ще й у другій половині вересня.

18 вересня буревій, що раптово виник, вдарив з південного заходу по місту Буринь, далі по Ново-Слобідській громаді і покотився в росію. Одна людина загинула, близько двох десятків людей травмовано. Численні пошкодження будівель.

Чому так сталося?

Взагалі ураганний вітер і торнадо найчастіше зустрічаються у Північній Америці. Великі американські рівнини не захищені жодною гірською системою з півдня і з півночі. Тому холодне арктичне повітря і тепле з Мексиканської затоки постійно зіштовхуються. А там, де контактують повітряні маси - антагоністи, завжди чекай лиха. У кліматичному плані це як і у нас широти з помірним кліматом. Але там це трапляється значно частіше. Для американських територій де цей кліматичний жах трапляється найчастіше навіть придумали назву - Коридор торнадо. Чому тоді у них це трапляється часто, а у нас значно рідше? Справа у Західному Перенесенні. Воно діє як тут у Європі, так і там. Але вологі тихоокеанські повітряні маси у своїй подорожі на схід зіштовхуються з масивом Скелястих гір. Втрачають вологу, силу і стають дедалі континентальними. Це дає змогу силам Арктики і тропіків влаштувати кліматичний двобій з численними руйнуваннями і жертвами. У нас повітря із Атлантики майже безперешкодно долаючи тисячі кілометрів досягає глибин Євразії.

Чому тоді у нас виник небезпечний буревій?

Як на мене вся справа аномальному холоді на початку цього місяця. Західне Перенесення стало, сюди зайшов холод з Півночі, але потім зрештою запрацювало. Холодне повітря з півночі і тепле з південного заходу зіштовхнулися. Сильна різниця температур, атмосферного тиску, вологості повітря спричинили сильний вітер, блискавицю і зрештою повноцінний смерч або торнадо, як називають його американці.
От таке вияснення.

Зрештою добре, що це виникло над прикордонною територією. І всю свою лють сила природи випробувала на росії, де і руйнування і жертви значно більші. Саме там буревій переріс у смерч і вдарив сильніше.
Вірте в ЗСУ! Все буде Україна!

Олег МЕДУНИЦЯ



Теги:Олег Медуниця, буревій, Гідрометцентр, торнадо


Читайте також



Коментарі (0)
avatar