реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Покращення життя відбулося. Для Ахметова. Втричі.

У рейтингу світових багатіїв журналу "Форбс" 39 місце з сумою 16 мільярдів посів член правлячої партії в Україні Рінат Ахметов, статки якого зросли за останній рік майже втричі – з 5,8 мільярда доларів до 16. Решта українських олігархів теж збагатіли, проте з дещо меншою різницею порівняно з минулим роком.

У той час як вітчизняні багатії з кожним роком займають усе вищі сходинки у світових рейтингах зі свого збагачення, Україна як держава опускається. Наприклад, у 2010 році за Індексом економічної свободи наша країна посіла 164-е місце в рейтингу Herіtage Foundatіon та газети Wall Street Journal серед 179 країн світу, опустившись на дві позиції порівняно з минулим роком. У рейтингу глобальної конкурентоспроможності Всесвітнього економічного форуму 2010-2011 років (Давос) Україна спустилася на сім позицій порівняно з минулим роком і опинилася на 89-му місці серед 139 країн світу. Головною причиною міжнародні експерти назвали корупцію. За даними Світового банку за простотою процедури сплати податків Україна перебуває на 181-му місці зі 183. 2010-й став роком чи не найстрімкішого зростання державного боргу в історії України. Ми підійшли до критичного рівня держборгу – 42% ВВП. А у двох областях України за межею бідності перебуває майже половина населення.

Коментар політолога Олександра Палія:
-- Звичайно, таке радикальне покращення життя окремих олігархів на тлі «покращення життя вже сьогодні» від Януковича, затягування пасків для населення свідчить про реальні пріоритети нинішньої влади. Де найбільша концентрація мільярдерів? У таких країнах, як Мексика, Росія, Україна, тобто в тих державах, де спостерігається надзвичайно гостре розділення за статками між більшою частиною населення і купкою найбагатших осіб. Кількість мільярдерів – це зовсім не показник того, чим може пишатися країна. Насправді – це показник того (ну, крім того, що ці люди мають хист до бізнесу), що держава не може забезпечити прибуток від зростання національного продукту й розділити його більш-менш рівномірно, забезпечити розвиток усього суспільства. Це означає, що держава діє в інтересах дуже обмеженого кола осіб.

Звісно, бізнес Ахметова, як і бізнес багатьох “регіоналів”, що торік прийшли до влади, отримав максимальне сприяння. Та й узагалі кількість мільярдерів зросла на шістдесят відсотків за останній рік. І це в той час, коли Україна переживає, м’яко кажучи, дуже складну економічну ситуацію. Це свідчить про те, що в нас абсолютно викривлені пріоритети. Має місце заохочення бізнесу великого капіталу, а не середнього та малого. За останніми даними, 40 відсотків дрібного бізнесу ліквідовано або перебуває в стадії ліквідації.

Влада замість того, щоб заохочувати підприємництво, різними пільговими умовами стимулює лише великий капітал, який не здійснює сьогодні жодних інновацій, не виконує своєї соціальної функції. Він експлуатує українські надра через металургію, вуглевидобуток і застарілі, енергозатратні технології. Якихось інновацій від наших мільярдерів ми не бачимо, хоча основне завдання великого бізнесу перед країною – робити масштабні проекти.

Чи бачили ви якісь масштабні проекти в країні, крім будівництва стадіонів?! І то воно ведеться фактично за державний кошт. Але ж стадіони – ніяка не модернізація країни, жодного інноваційного прориву вони не забезпечують.

УНІАН




Теги:Ахметов, Футбол, Форбс, Рейтинги, стадіони


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Предлагаю миллионам украинцам обратиться в Гаагский суд с иском против олигархической власти за преступления против человечества, конкретно, населения Украины:
- подготовка и осуществление нового Голодомора уже сегодня;
- разграбление активов страны с 90х по 2011год;
- уничтожение экологии Украины, целенаправленное отравление населения страны выбросами химических, металлургических предприятий олигаров,
- целенаправленное отравление предприятиями олигархов водных ресурсов и питьевых запасов страны.
Призвать Гаагский суд, ООН, правительства европейских стран, США, банки заморозить счета и активы Кучмы, Пинчука, Януковича, Азарова,Ахметова, Фирташа,Коломойского, Боголюбова, Колесникова,Клюева, Жеваго, Бойко, Хорошковского и их семей по всему миру, так как они ограбили народ Украины также как, Каддафи, Мубарак и другие диктаторы!!!
avatar