реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Як зупинити старість

У 1979 році американський психіатр Еллен Лангер провела експеримент, метою якого було зруйнувати ореол старості і довести, що ми молоді рівно настільки, наскільки вважаємо себе молодими.

Еллен відібрала 8 чоловіків, середній вік яких складав 75 років. Усі вони мали тиждень жити у переобладнаному для науково-мирських потреб монастирі. Піддослідні ще не знали, що саме на них чекає. Все, про що їх попросили - не брати із собою книги, журнали чи фотографії, що з'явилися менш як 20 років тому.

Коли чоловіки увійшли до будинку, в якому вони мали провести тиждень, вони дуже здивувалися. Було враження, що вони перенеслися в минуле. Саме – у 1959 рік. Чорно-білий телевізор, старі платівки, книжки на полицях, календарі – все повертало їх у реальність 20-річної давнини.

Учасників експерименту попросили одягатися і поводитися так, ніби надворі і справді 1959 рік. А їм, відповідно, не 75 років, а 55.

Але як викреслити з життя останні 20 років?! З'ясувалося, що дуже легко. Без зв'язку із зовнішнім світом чоловіки почали говорити, жити і навіть думати так, ніби опинилися у 1959-му.Персонал поводився з ними відповідно: жодних пропозицій допомогти донести важку сумку, жодних нагадувань прийняти таблетки чи піти на процедуру. Усе самі!

Тиждень експерименту дав чудові результати. У більшості піддослідних покращилася постава, гнучкість, м'язова сила, зір та пам'ять. Тобто всі параметри, які не щадить вік. Крім того, з'ясувалося, що у 63% учасників наприкінці експерименту результати тесту IQ були вищими, ніж на початку.

Найцікавіше: учасники експерименту помолодшали й зовні. Їхні фотографії до і після експерименту були показані випадковим людям. Ті порахували, що на знімках “після” чоловіки виглядають у середньому на три роки молодше.
Експеримент довів, що наше самопочуття безпосередньо залежить від нашого оточення та моделі, яку воно нав'язує.

Якщо в 70 ти називатимеш себе дідусем, будеш скаржитися на старість і просити людей перевести тебе через дорогу, ти почуватимешся як старий.

Але якщо набратися сміливості і до самої смерті думати, що тобі все ще 45 – у тебе є всі шанси прожити не лише довге, а й здорове, активне та щасливе життя.

У 2009 році на основі своїх експериментів Еллен Лангер написала бестселер "Проти годинникової стрілки" (Counter Clockwise).
Кажуть, що найважче прожити перші 70 років. А далі справа піде на лад.

Олександр ТУРЧИНОВ



Теги:вік, Олександр Турчинов, старість


Читайте також



Коментарі (0)
avatar