реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Хто в Європі найбільше платить за російський газ?

Схоже, що найближчим часом Естонія і Литва відберуть газогони у путінського "Ґазпрому". Естонія розробляє законопроект про розділення національної газової компанії Eesti Gaas, яка на 47 відсотків належить "Газпрому" і "Ітері", на транспортну і торговельну складову, повідомляє UGRAЇNA.org .

"Ґазпром" може втратити газотранспортні активи в східній Балтиці, країни якої сподіваються створити конкуренцію на своїх газових ринках та знизити ціни на газ. Естонія розробляє законопроект про розділення національної газової компанії Eesti Gaas, яка на 47 відсотків належить "Ґазпрому" і "Ітері", на транспортну і торговельну складову. Аналогічне рішення готує Литва, частиною газотранспортної системи якої також володіє путінський концерн.

Міністерство економіки і департамент з конкуренції Естонії розробляють законопроект про розділення компанії Eesti Gaas. Таку можливість передбачає прийнятий в 2009 році Третій енергопакеті ЄС. У вересні законопроект буде розглянутий у парляменті.

Третій енергопакет ЄС передбачає три варіанти відчуження газопроводів - націоналізація, створення незалежного оператора для управління газопроводами, поступка естонському уряду золотої акції Eesti Gaas з правом вето.

Eesti Gaas є монополістом з транспортування та розподілу, а також продажу російського газу в Естонії. Акціонерами Eesti Gaas є "Ґазпром" (37 відсотків акцій), E. ON Ruhrgas AG (33,66 відсотка), Fortum (17,72 відсотка), Itera Latvija (9,85 відсотка) і міноритарії.

Уряд Литви в липні розглянув законопроект про аналогічний поділі національного газового концерну Lietuvos dujos на два підприємства не пізніше березня 2012 року. Акціонерами Lietuvos dujos є E. ON Ruhrgas International (38,9 відсотка), "Газпром" (37,1 відсотка) і уряд Литви (17,7 відсотка).

Зараз країни Прибалтики платять за російський газ найвищі ціни в ЄС. Естонія закуповувала паливо у Москви в першому кварталі за 318,2 долара за тисячу кубометрів. При цьому "Ґазпром" продавав газ до Європи в середньому по 265-270 доларів за аналогічний обсяг. Ціна природного газу в Литві на 100-150 доларів вище цін на газ у Західній Європі.

ТСНhttp://tsn.ua/groshi/estoniya-i-litva-vidberut-u-gazpromu-svoyi-gazoprovodi.html

Дата: 30.08.2010 15:47




Теги:Литва. Європа, Прибалтика. Естонія, Газпром, ціна газу


Читайте також



Коментарі (0)
avatar