реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Хочу приватизувати землю

Михайло Сапега з Чернігова та інші наші читачі просять опублікувати докладну консультацію спеціаліста про те, як приватизувати земельну ділянку: з чого почати, куди звернутися, які потрібні документи.

Роз'яснення з цього питання наш кореспондент Валерій Магула попросив дати начальника відділу Держземагенства у Менському районі Владислава Кочубея:

- Якщо земельна ділянка знаходиться у громадянина в користуванні і раніше йому була надана в межах населеного пункту, то він звертається до сесії сільської чи міської ради із заявою встановленої форми: «Прошу передати мені у власність безоплатно земельну ділянку, яка раніше була в мене в користуванні…» (вказується цільове призначення, наприклад: для будівництва та обслуговування житлового будинку чи для ведення особистого селянського господарства. До заяви додаються: копії паспорта, ідентифікаційного коду, схема розміщення земельної ділянки (викопіровка). Сесія розглядає заяву – такі питання виключно її компетенція (якщо ділянка у межах населеного пункту), приймає рішення про надання дозволу на розробку технічної документації по встановленню меж земельної ділянки. Після чого громадянин замовляє її у проектній організації, яка має сертифікат встановленого зразка на виконання такого виду робіт з землеустрою. Складається договір з проектною організацією, виконуються роботи. Коли технічна документація по встановленню меж сформована, погоджуються із сусідами межі, про що складається акт встановлення меж, виготовляється кадастровий план земельної ділянки, всі необхідні наповнювачі самої технічної документації. Все це погоджується відповідно начальником відділу Держземагенства, сільським (міським) головою. Громадянин звертається із заявою до державного кадастрового реєстратора відділу Держземагенства (за місцем розташування земельної ділянки у тому чи іншому районі) про реєстрацію даної земельної ділянки. Відповідно до урядової постанови 12/17 від 5 грудня 2012 року «Про внесення змін до Постанови Кабміну від 1 серпня 2011 року» ця послуга відноситься до адміністративних платних послуг. Громадянин сплачує за реєстрацію земельної ділянки у розмірі 65 гривень. Земельна ділянка реєструється кадастровим реєстратором у національній базі земельного кадастру. Про що громадянину надається витяг з державного земельного кадастру.

Після цього громадянин звертається до сесії сільської (міської) ради із заявою на затвердження технічної документації і передачу земельної ділянки у власність. У рішенні сесії обов=язково вказується кадастровий номер і площа земельної ділянки. (Кадастровий номер вказується кадастровим реєстратором у самому витягу про реєстрацію землі).

Після цього вже надане громадянину рішення сесії (чи виписка з рішення – має бути скріплене мокрою печаткою), витяг про державну реєстрацію земельної ділянки, примірник технічної документації по встановленню меж, копія паспорта, ідентифікаційного номера подаються до державного реєстратора речових прав управління юстиції за місцем знаходження ділянки. Розглядається це питання і державний реєстратор речових прав видає громадянину свідоцтво на право власності на земельну ділянку.

Повністю консультація надрукована в газеті "Сіверщина" за 20 червня.



Теги:держкомзем, приватизація землі, юридична консультація


Читайте також



Коментарі (0)
avatar