реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Записки лікаря: шовчик за шовчиком

Шовчик до шовчика. Гостренька малесенька голочка із фіолетовою чудо-ниточкою - вікрил. Шовчик з-зовні - шовчик з-середини - і на зажимчик, щоб не перекрутити, бо потім не добереш, де і що. Третю годину шиєм, сушим, прибираєм. Пришиваєм гортань до трахеї.

Військовий потрапив в автоаварію. З усіма буває. Стара Жигулі-машина, засобів безпеки немає, злетів з дороги - шиєю об кермо і двигун приїхав в салон. Внаслідок удару об кермо гортань відірвана від трахеї на рівні першого хрящового кільця - помацайте себе за горло, зразу нижче кадика - це якраз це місце. Ну, і таз частково, об двигун, що змістився в салон, зламався.

Привезли зовсім поганого, в медикаментозному сні (в телесеріалах кажуть - в штучній комі), з дренажами в плевральних порожнинах. Роздутий підшкірною емфіземою і з трахеостомою. Тобто, трубка для дихання введена через розріз шкіри на шиї в ту частину трахеї, що відірвалася від гортані. Сам не дихає, апаратне. Хріновенько.

Стали вдвох, два ветерани, з Яковом Івановичем. Чотири досвідчені руки - краще, ніж дві. Лариса Валеріївна завела інтубаційну трубку через ніс для дихання, трехеостомічну з шиї видалили. Кандидат наук, що ще?
Розпустив попередні шви, розкрив рану. Місиво з м'язів, хрящів і жиру. Візуалізую зону розриву в основному по наявності трубки в трахеї. Як вона її завела?Мобілізую, намагаючись якомога економніше обходитись з тканинами - для пластики їх просто не вистачить. Відділяюсь від стравоходу по задній стінці - на щастя, він цілий. Ціла також тоненька смужка задньої стінки трахеї, близько сантиметра, що з'єднує її з гортанню. Це - найкраще за сьогодні. Все-таки, не зовсім повний відрив.

Пінцетиком, акуратно, шматочок за мікрошматочком, видаляємо відірвані і тільки відірвані, вільні, шматочки і уламки хрящів. Всі інші, з'єднані з тканинами, ще знадобляться для заживлення і відновлення. Перстнеподібний хрящ зламаний, перше кільце трахеї в шмаття, друге понівечене.
Пластика.

Рівний рядок фіолетових шовчиків, акуратно відновлена прохідність дихальної магістралі, понівечені хрящові кільця з'єднані між собою, проблема ліквідована. Хороша, красива робота. Закінчуєм. Всім дякую!

- Чуєш мене? - у відповідь чітке впевнене кліпання очима.
- Хочеш щось сказати? - майже кивок головою і руки...
- Чекай, чоловіче, все буде. Чекай трохи. Все нормально. Все нормально. Чекай. Хочеш щось написати? Давай, я потримаю листок паперу. Морозива!?

Олег ЛУЗАН



Теги:Олег Лузан, записки лікаря, широка війна


Читайте також



Коментарі (0)
avatar