реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Кавовий лікбез

Яка кава "правильна"? Думок про це -- безліч. А поціновувачам варто знати загальні характеристики. Приміром, те, що взагалі кава поділяється на два різновиди: кава аравійська (або арабіка) і кава конголезька (або робуста), оскільки виготовляється з насіння двох видів кавових дерев.

Робуста використовується тільки в суміші з арабікою: сама по собі вона несмачна і менш ароматна, але додає міцності настою і коштує дешевше.

Яка кава є натуральною?
До натуральних належать тільки дві групи кави: в зернах та мелена.
Мелена кава (дешевша порівняно з зернами) буде сумішшю кави з різних країн чи з різних врожаїв. Мелена кава буває: з кофеїном або без, ароматизована або неароматизована Деякі сорти ароматизуються «самі по собі».

А ще нас сьогодні виробники часто трохи дурять: кількість синтетичних ароматизаторів величезна.

Справжні поціновувачі кави купують тільки неароматизовану каву трьох сортів: вищий (виробляється тільки з арабіки), перший та другий (може бути як з арабіки, так і з суміші з робустою). Щоб купити дійсно якісну каву, необхідно звернути увагу на упаковку, зовнішній вигляд і термін придатності кави.

Що треба знати про упаковку?
Кава крупного помолу або зроблена дешевим і швидким методом має на вакуумній упаковці клапан: під прозорою «пелюсткою» розміром з ніготь видно крихітний отвір. Він дозволяє виходити назовні газам. Хорошу каву не пакують в пластикову банку - тільки в скло або жерсть.

Яким має бути зовнішній вигляд?
В каву можуть домішати цикорій, боби, ячмінь, горох, фінікові або апельсинові кісточки - дивлячись в якій країні він упаковується. Визначити наявність добавок можна, щоправда, вже після покупки. Але все ж таки, якщо ви сумніваєтесь, наскільки куплена кава справжня, то покладіть порошок кави в склянку з холодною водою. Чиста справжня кава буде триматися на поверхні. Домішки через деякий час осядуть на дно.

Що треба знати про термін придатності
Розпізнати протерміновану каву можна тільки по аромату. Стисніть вакуумну упаковку, піднесіть випускний клапан до носу: сильний аромат і відсутність прогірклого запаху - ось ознаки свіжості кави.




Теги:КАВА


Читайте також



Коментарі (0)
avatar