реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Дайош стипендію! - студенти уряду

«Студентська Свобода» Чернігівщини розпочала збір підписів щодо встановлення справедливого розміру стипендій»
17 грудня 2015 року студентська профспілка «Студентська Свобода» розпочинає ініціативу щодо захисту стипендій. Студенти вишів по всій Україні, в тому числі і Чернігівської області, писатимуть листи до Президента та Прем’єр-міністра з вимогою справедливих стипендій – не менше прожиткового мінімуму.


З 1 липня 2014 року Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про Вищу освіту», що передбачає: «Розмір мінімальної академічної та соціальної стипендій для здобувачів освітніх ступенів вищої освіти не може бути меншим, ніж розмір прожиткового мінімуму з розрахунку на одну особу на місяць. Розмір мінімальної академічної та соціальної стипендій для здобувачів ступеня молодшого бакалавра не може бути меншим, ніж дві третини розміру прожиткового мінімуму з розрахунку на одну особу на місяць» (п. 6 ст. 62).
Однак, на сьогодні діє постанова уряду, згідно з якою стипендія студента вищого навчального закладу складає 825 грн, без індексації. Водночас прожитковий мінімум на сьогодні складає 1330 грн. Така ж ситуація і зі студентами коледжів та технікумів, стипендія яких сьогодні становить 622 грн, при передбачених законом мінімальних 886 грн.
«Ми розуміємо, що різке збільшення стипендій – це непідйомний вантаж для нашої економіки. Проте влада за півтора роки не спромоглася розробити навіть плану поступового збільшення цих виплат, що також передбачено Законом України «Про Вищу освіту». З огляду на це ми нагадуємо Президенту та Прем’єр-міністру, що студенти є такими ж громадянами України, як і інші категорії населення. Ми живемо в тих самих умовах, ходимо до тих самих магазинів та для виживання змушені замість навчання йти заробляти на життя», – заявляють у студентській профспілці Чернігівської області.

Збір підписів під листом до влади триватиме з 17.12.15 по 25.12.15 в усіх областях України, окрім тимчасово окупованих територій. Після цього відповідне звернення буде відправлено на розгляд Президенту та Прем’єр-міністру.
Координатор збору підписів на Чернігівщині - Маргарита Омеляненко (0970065893)



Теги:закон про вищу освіту, стипендії, соціальний захист, свобода


Читайте також



Коментарі (0)
avatar