реклама партнерів:
Головна › Новини › Місто

Соколов уже чекає підйому

Ситуація в економіці Чернігова є напруженою, але не безнадійною. Про це під час прес-конференції у міськраді повідомив журналістам міський голова Олександр Соколов. На його думку, необхідна й надалі злагоджена та відповідальна робота різних служб міста.

"Учора в одній з наших газет прочитав про гасло у Чернівцях, запозичене від Габсбургів, - "Спільними зусиллями". Саме сьогодні воно є актуальним у межах України і звичайно Чернігова. Нам потрібно спільними зусиллями протидіяти кризі", - сказав О.Соколов.

Найбільшими проблемами І півріччя міський голова назвав зниження обсягів промислового виробництва в обласному центрі та зростання безробіття. Зокрема, упродовж січня-червня цього року відбулося зниження темпів промислового виробництва майже на третину, порівняно з таким періодом минулого року. Найбільше сповільнення спостерігається у металургії, хімічній і будівельній галузях, що займали один з найвагоміших секторів в економіці міста.

З початку року міським центром зайнятості зареєстровано майже 6 тис. незайнятих громадян, що на 17% більше, ніж за відповідний період 2008 року. Посилилася тенденція повернення трудових мігрантів з промисловорозвинених мегаполісів України та зарубіжжя. Понад 700 осіб були звільнені з підприємств, що розташовані за межами Чернігова. Їхнє працевлаштування стримується через відсутність вакансій з оплатою праці, що відповідає рівню заробітків у Києві чи Москві.

У січні-червні 180 чернігівських підприємств планували звільнити майже 3150 працівників, а фактично звільнили 1410 людей. На більшості підприємств припинено прийом на роботу, а кількість вакансій у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зменшилася утричі. Водночас, за півроку в обласному центрі створено 2825 робочих місць, з яких переважна більшість – через реєстрацію трудових договорів між фізичними особами – суб'єктами підприємницької діяльності та найманими працівниками, а понад 440 створені на підприємствах Чернігова.

Заборгованість з виплати заробітної плати у місті станом на 1 червня складала 13,4 млн. грн. Найбільшу заборгованість з виплати зарплати мали ВАТ "ЧеЗаРа", ТОВ "Чернігівський завод будівельних матеріалів", ВАТ "Чернігівбуд", ТОВ "Український кардан" та інші. Важливими досягненнями І півріччя О.Соколов вважає виконання міського бюджету та відсутність заборгованості щодо заробітної плати працівникам бюджетної сфери.

"Завершується відпускна кампанія. У Чернігові всі працівники бюджетних установ перебували у відпустках, отримавши вчасно відпускні," – зазначив міський голова.

Бюджет Чернігова у І півріччі до загального і спеціального фондів отримав 268,1 млн. грн., що на 3% більше планового показника цього року і на 7,4%, або 18,6 млн. грн. перевищує надходження за такий же період минулого року. Власні надходження до бюджету склали майже 138 млн. грн. Як і раніше, найважливішим джерелом надходжень до міського бюджету є податок з доходів фізичних осіб.

Порівняно з обсягами І півріччя 2008 року зросли надходження плати за землю (на 3 млн. грн.), місцевих податків і зборів (на 0,5 млн. грн.), державного мита (на 0,5 млн. грн.),плати за оренду майнових комплексів та іншого майна, що перебуває у комунальній власності (на 0,2 млн. грн.), податку на прибуток підприємств і організацій, що належать до комунальної власності (на 0,2 млн. грн.). Збалансуванню фінансової ситуації сприяло зарахування у звітному періоді 50% адміністративних штрафів у сфері безпеки дорожнього руху 1,6 млн. грн.

"Для бюджету важлива кожна копійка", - наголосив О.Соколов.

Міський голова Чернігова поінформував журналістів, що основні кошти бюджету упродовж І півріччя були спрямовані на фінансування захищених статей видатків міського бюджету. Так, майже 70% коштів, або 130 млн. грн. були спрямовані на виплату заробітної плати. З міського бюджету у І півріччі було витрачено 5 млн. грн. на харчування дітей у школах, що на 1 млн. грн. більше, ніж у минулому році. Видатки на медикаменти профінансовані у сумі 1,3 млн. грн.. На фінансування житлово-комунального господарства та об'єктів міського благоустрою із загального фонду бюджету міста спрямовано 8,2 млн. грн., що на 2,5% більше, ніж за такий період торік.

"Ми не припинили жодної комунальної програми, продовжуємо ремонтувати покрівлі, дороги, покращувати освітлення, хоча значно меншими темпами", - зауважив міський голова. Цього року на ремонт покрівель виділено 3 млн. грн., чого достатньо для ремонту тільки 20 покрівель. У рамках Програми освітлення м. Чернігова, на реалізацію якої у 2009 році передбачено 600 тис. грн., проведено реконструкцію мереж зовнішнього освітлення по пр. Мирку від вул. Михалевича до виїзду з міста, а також відновлено освітлення пішохідного мосту над Десною.

За словами О.Соколова, на достатньо хорошому організаційному рівні проходить оздоровча кампанія дітей. Зокрема, у Чернігові вже оздоровлено майже 8 тисяч дітей. Всього планується охопити оздоровчими послугами 12,5 тисяч школярів. З міського бюджету профінансована діяльність відділення дитячого оздоровлення санаторного типу "Дружба" Чернігівської міської лікарні №1, виділено 300 тис. грн. на роботу пришкільних таборів. У пришкільних таборах відпочили майже 2 тисячі чернігівських школярів. Міський голова підкреслив, що традиційно першочергова увага в оздоровленні приділяється дітям з пільгових категорій. Уже оздоровлено майже 1400 школярів, що перебувають під опікою, є сиротами, дітьми з особливими потребами належать до постраждалих від наслідків аварії на ЧАЕС. Також оздоровлено майже 1000 чернігівських обдарованих дітей, що захищали честь міста на різноманітних конкурсах і олімпіадах.

"У житті кожної людини і в історії кожної країни бувають різні часи, найважливіше – гідно долати труднощі. Я вірю у чернігівців і вірю в те, що після економічної кризи ми матимемо економічний підйом", - сказав на завершення прес-конференції О.Соколов.






Коментарі (0)
avatar