реклама партнерів:
Головна › Новини › Проблема

"Жовту картку" готується виставити чернігівська "Просвіта"

До нетрадиційних методів боротьби за конституційний статус української мови фактично закликала звітно-виборна конференція чернігівського обласного товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка.

"Просвіта" на всеукраїнському рівні фактично перетворена у своєрідне гетто: мовляв, приймайте грізні заяви на захист української мови, проводьте великорозумні "круглі столи", які ігнорує телебачення, а ми (тобто влада і олігархи) будемо дерибанити Україну!" , -- наголосив голова чернігівської обласної "Просвіти" імені Т.Шевченка Василь Чепурний.

Тому обласна конференція запропонувала наступному з'їзду Всеукраїнського Товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка оголосити загальноукраїнську акцію "Жовта картка".

Як розповів її ініціатор Василь Чепурний, ідея полягає в одночасному і публічному врученні по всій Україні справді жовтих карток власникам російськомовних закладів, де буде вказано про порушення статті 10 Конституції України і має бути наголошено: ігнорування Конституції, основного права українців на свою мову тягне за собою адекватні суспільні дії.

Як відомо, жовта картка -- попередження. А червону вручати не варто: треба буде діяти фізично з метою дотримання українських законів, -- заявляють у чернігівській "Просвіті".



Теги:українська мова, жовтка картка, Просвіта, Чернігів, Василь Чепурний


Читайте також



Коментарі (9)
avatar
1
"...треба буде діяти фізично" - невже на масовий мордобій зважились, роясніть, будь-ласка.
avatar
2
Нація має право на захист своєї мови, віри і території
avatar
3
Безумовно має.
Але все таки поясніть, будь-ласка, як це "діяти фізично"?
avatar
4
методів багато -- наприклад, зірвати неукраїнські вивіски... "Просвіта" поки що попереджує -- чому б я розказував усі можливі сценарії?
avatar
5
Сам то Чепурний ні на що , що загрожуватиме його благополуччю, не піде, а от провокувати репресіїз боку ригів зможе.
avatar
6
ой, і дурний ти, аноніме Іване!
avatar
7
Діяти фізично мають відповідні державні органи, які стежать за правопорядком. Отже і їм "світить" жовта картка. Маю на увазі, зокрема, інспекцію із захисту прав споживачів, якій таку картку треба показати не тільки за бездіяльність щодо мовних правопорушень.
Однак, "Просвіта" має зосередитися на тому, щоб статус української мови не тільки зберігся, а й закріпився у новій Конституції. А загроза втрати державного ( справді ) статусу є.
Та головне треба популяризувати мову, поглиблювати її розуміння та очевидні переваги  щодо мови російської. Адже передати, скажімо, імена чи назви з європейських мов без спотворення російська не може на відміну від української.
Пасує також наша мовознавча наука, бо не встигає за вимогами часу, то їй теж жовту картку!
avatar
8
Факти для роздумів і коментарів.
Цього року 98 відсотків майбутніх абітурієнтів здають тест з української мови та літератури і лише 2 (два) відсотки з російської мови та літератури. 
Як ви думаєте, шановні, чиєї роботи це результат: міністра Табачника, "Просвіти", чи ще когось, чи чогось?
avatar
9
Ця статистика не розкриває низькі знання, мовну культуру, користування. Такої статистики нема, але ситуацію видно, особливо по містах. Щодо міністра освіти і голови "Просвіти", то на їх адресу справедливої критики не бракує.
avatar