реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Захопити "СІВЕРЩИНУ" виявилося легше, ніж дати їй лад

"Через обставини, які бувають сильніші за нас самих, можливо, я піду з посади головного редактора газети "Сіверщина", - написав Василь Чепурний в останньому номері газети, яку він редагував. Після того головним редактором в газеті значиться інший головний редактор – Олександр Супронюк, що донедавна редагував газету «Чернігівщина».

Обласне товариство «Просвіта», яке є засновником газети, заявило стримано, але рішуче: "Правління нагадує, що газета "Сіверщина", створена 20 років тому Василем Чепурним і Петром Антоненком під егідою "Просвіти" і Руху, весь цей час була дієвим органом українських патріотичних сил, незважаючи на биття вікон, суди, погрози, наклепи та інші форми брутального тиску антиукраїнських сил. Незмінно засновником газети залишалося обласне товариство "Просвіта".

Відповідно, дарувати газету "за здорово живеш" правління «Просвіти» відмовилося. Віктор Лазар, депутат обласної ради, голова асоціації роботодавців області під символічною назвою «Сіверщина», та Сергій Аверченко, народний депутат за списком «УДАРУ», звинуватили Чепурного і правління у...шахрайстві.

До речі, і про злодійство також – згадані вище політики місцевого розливу вельми багато сипали туману, щоб з нього зліпити звинувачення в якомусь розкраданні редакційних грошей. Але контрольно-ревізійна інспекція обласного товариства «Просвіта», керована Сергієм Соломахою, виявила, що насправді після виборів новий директор ТОВ РВЦ «Сіверщина» отримала рахунок редакції з 65 тисячами гривень, а в січні надійшли 170 тисяч за передплату, і чому грошей не стало в середині серпня – «сіє тайна великая єсть». В усякому разі, редактор до грошей стосунку не мав, адже у нього ні печатки, ні права підпису.

Зате з'ясувати, скільки ж грошей вклали у газету видавці-мільйонери, комісії не вдалося, бо вони й самі не можуть назвати жодної цифри. А забезпечення видання газети фінансово – їх прямий обов'язок, як видавців.

«Рядові члени «Просвіти», як назвали себе для ЗМІ Віктор Лазар і Сергій Аверченко, двічі сотрясали повітря у «Просвіті» та безрезультатно: « Правління обласного об'єднання ВУТ "Просвіта" імені Т.Шевченка змушене констатувати:

1) Видавець газети "Сіверщина" – ТОВ "РВЦ "Сіверщина" виявився неспроможним ефективно видавати газету з дотриманням лінії засновника,

2) Відбувається спроба рейдерського захоплення просвітянської газети "Сіверщина",

3) "Просвіта" залишає за собою право зміни видавця у випадку продовження вищеописаної лінії».

А сайт «Події і коментарі», резонно вважаючи, що не треба людей тримати за дурнів, опублікував відкриті дані з Єдиного реєстру, де виявилося, що ці «рядові» просвітяни є засновниками ТОВ «РВЦ «Сіверщина» через найманого директора фірми Лазаря та Анастасію Кшижинську – доньку нардепа-ударівця Аверченка.

...Пристрасті були серйозні. Видавці газети перевели її в приміщення «Десни», щоб подалі від «Просвіти» і ненависного їм Чепурного. І ось через місяць з редакції звільнилися верстальник Тетяна Кузик, коректор Олена Махотко, так, до речі, і не отримавши при звільненні заборгованих зарплат. Подала заяву відповідальний редактор Вікторія Гаврик. А Василя Чепурного, після занадто великого розголосу у ЗМІ, таки залишили працювати... на одну годину в тиждень.

Цікаво, що сайт «Високий вал», який обнародував цю новину під заголовком «Головний роботодавець області переводить редактора «Сіверщини» на одну годину в тиждень», через пару годин заголовок поміняв – Віктор Лазар сайти навчився читати... Правління «Просвіти» назвало ситуацію щодо свого голови та одного із засновників газети «беззаконням по формі і знущанням по суті».

Цього тижня газета «Сіверщина» у кіосках не з'явилася – кажуть, була надрукована в останній момент. Бо видавці не дають грошей на свою ж газету. Хоча вже ні Чепурний, ні «Просвіта» не заважають...

А хто сказав, що метою рейдерів було видавати газету, а не закрити її? Перед виборами-2015 зачистка інформаційного простору – справа дуже навіть корисна.

Час чернігівський



Теги:Василь Чепурний, Сіверщина, Віктор Лазар, Просвіта, рейдерство, удар, Сергій Аверченко


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Кілька тез:
1.) грішми "завідує" не редактор і не засновник, а видавець - особа чи орган, що виконує обов'язки директора,
2.) редактор все ж таки може мимо видавця брати готівкою за так звану "джинсу" або за лояльність (якщо є від кого),
3.) видання такої газети, як "Сіверщина", обійдеться (на все) тисяч у 20-25 на місяць в кращому разі (залежно від рівня зарплат).

Найкраще, коли редактор і видавець - в одній особі. По собі знаю. Тоді не виникає дурного "разброда и шатания". І, звісно, ця особа має звітувати перед засновником. Який, у свою чергу, має (до)фінансувати видання газети. Ну або продати її, якщо не в змозі фінансувати.

А конкретно "Сіверщина" сама на себе нині навряд чи може заробляти. Так що панове просвітяни, якщо бажають мати газету, то слід, як кажуть, регулярно "скидатися" на це діло. В якій форрмі - то вже справа інша: хоч грішми, хоч по 10 газет кожен передплачуйте. Але краще баблом, бо пошта свій добрячий "гешефт" знімає.  biggrin
avatar