реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Віталій Кочерга: «Об’єднана територіальна громада повинна стати такою, щоб надавати ефективні послуги жителям»

Сьогодні у Чернігівській області вже створено п’ять об’єднаних територіальних громад (Парафіївська, Макіївська, Вертіївська, Деснянська, Кіптівська), ще ряд громад готові до об’єднання. Процес «децентралізації» обговорюється майже на кожних сходах сіл та селищ Чернігівської області. Хтось виступає проти але більшість розуміють, що саме децентралізація передбачає субсидіарність, повсюдність місцевого самоврядування, фінансову самодостатність громад, підвищення їхньої спроможності, а також відповідальності органів місцевого самоврядування перед громадою і державою.

Тож, для того, щоб зрозуміти настрої, щодо реформування вирішили поцікавитися у голови Бахмацької районної ради Віталія Кочерги, що він думає саме про децентралізацію.

- Які настрої щодо реформування місцевого самоврядування сьогодні у Бахмацькому районі?
Дуже приємно, що депутати Верховної Ради при прийняті Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» не забули прописати таке слово як «добровільне». Саме це слово дало можливість депутатам сільських, селищних, міських рад і простим громадянам, які не являються представниками влади, висловити свою точку зору. Є багато полярних поглядів щодо об’єднання. Однак, найголовніше, що ми повинні розуміти, що цим законом, саме сьогодні, в цілому держава Україна дала можливість волевиявленню народу через управління і через формування спроможних громад.

- Яка ситуація з об’єднанням у Бахмацькому районі?
У Бахмацькому районі заявили про процес об’єднання – Батуринська міська рада і Матіївська сільська рада. При об’єднанні цих населених пунктів кількість населення буде близько 2700 людей. Однак, до них планують увійти ще Обмачівська сільська рада та село Осіч. Саме об’єднання у такому форматі буде історично, географічно і територіально доцільним та повністю відповідатиме вимогам Закону. Об’єднавшись у такому складі – це однозначно буде спроможна громада.

- А чи не планує Бахмацький район об’єднатися в одну громаду?
«Один район – одна громада» - це хибна точка зору. На мою думку, це може стосуватися тих районів, де є незнана кількість населених пунктів і де проживає до 20 тисяч населення. Важливу роль тут повинна зіграти і інфраструктура. Тобто, це і опорні школи, це і дитячі садки, це і лікарні, це і громада, яка зможе управляти цим процесом. Об’єднана територіальна громада повинна стати такою, щоб надавати ефективні послуги жителям.

Консультант з комунікацій
Офісу реформ у Чернігівській області



Теги:об'єднання громад, Бахмач. офіс реформ, децентралізація


Читайте також



Коментарі (0)
avatar