реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Бобівник, каленик і пироги з калиною та буряком

Три нові елементи поповнили Обласний перелік нематеріальної культурної спадщини Чернігівщини

Сьогодні під керівництвом директорки Департаменту культури обласної адміністрації Людмили Замай відбулося засідання Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини.

На розгляд членам Експертної ради було представлено три елементи нематеріальної культурної спадщини від територіальних громад Чернігівщини — Куликівської, Понорницької та Прилуцької. За результатами обговорення всі подані елементи одноголосно рекомендовано до включення до Обласного переліку нематеріальної культурної спадщини.

«Бобівник»

Елемент «Бобівник» представили Лариса Коваленко, завідувач філії "Салтиково-Дівицький сільський будинок культури" Куликівської селищної ради, носій елементу НКС, Ніна Борисова, завідувач філії "Авдіївський сільський будинок культури", та Валентина Кононенко, бібліотекар Куликівської публічної бібліотеки.
Елемент «Бобівник» є традиційною українською стравою, що побутує на Куликівщині з XVI–XVII століть і має виразне обрядове значення. Бобівник готували та готують до Різдва, весіль, хрестин, храмових свят, а також презентують під час місцевих культурних і краєзнавчих заходів. Основним інгредієнтом страви є біб, що здавна вирощувався в кожному господарстві та відігравав важливу роль у традиційному харчуванні. Страва відома різноманіттям рецептів, поєднанням рослинних і тваринних продуктів та унікальним смаковим балансом. Традиція приготування бобівника передається з покоління в покоління і є невід’ємною складовою локальної гастрономічної культури Куликівщини.

«Пироги з буряком і калиною»/«калиновики» (Понорницька територіальна громада)

Елемент представила Алла Наливайко, заступник начальника відділу еколого-освітньої роботи та рекреації Мезинського національного природного парку.
Пироги з буряком і калиною, відомі в Понорницькій громаді як «калиновики», є автентичною стравою місцевої гастрономічної традиції. Унікальність елементу полягає в незвичному поєднанні начинки з цукрового буряка та ягід калини. Страва побутувала як сезонна їжа в повсякденному раціоні селян і готувалася з житнього тіста, замішаного за давніми рецептами. Елемент було виявлено під час краєзнавчих досліджень у селах Великий Ліс та Іваньків, де й нині зберігаються родинні традиції приготування калиновиків. Попри певні зміни в рецептурі, страва залишається живою традицією та важливим маркером гастрономічної спадщини регіону.

«Каленик»

Елемент «Каленик» представили Вікторія Лемещенко, авторка етнопроєкту «Скарбниця», та Ніна Михайленко, носій елементу нематеріальної культурної спадщини.
«Каленик» — традиційна обрядова випічка Прилуцького регіону, яка готувалася як у будні, так і в святкові дні. Страва має символічне значення та тісно пов’язана з аграрними звичаями: каленики брали з собою в поле на початку сівби як оберіг на добрий урожай. Випікали каленики виключно з житнього борошна на заквасці з хмелю, з начинкою з калини — рослини, що здавна була поширеною та шанованою в регіоні. Рецепт і технологія приготування передавалися усно в родинах упродовж поколінь. Каленик є яскравим прикладом поєднання харчової, обрядової та символічної традицій Прилуччини.

Станом на сьогодні до Обласного переліку нематеріальної культурної спадщини Чернігівщини включено 31 елемент. Два з них — «Художнє дереворізьблення Чернігівщини» та «Олешнянське гончарство Чернігівщини» — наказом Міністерства культури України № 510 від 4 липня 2019 року внесені до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

За повідомлення департаменту культури Чернігівської ОВА



Теги:каленики, Людмила Замай, обрядові страви, бобівник, Чернігівська ОДА


Читайте також






Коментарі (0)
avatar