реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Вийшла книга про націоналіста з Городні

В Івано- Франківську відбулася презентація книги Романа Коваля "Іван Ремболович" ( про отамана півсотні Вільного козацтва на Чернігівщині, сотника УНР)

У цьому виданні зібрано дослідження про українського отамана, сотника УНР, учасника Першої та Другої світових воєн, націоналіста родом із Чернігівщини, розстріляного 1950 року в Станіславові.

За словами автора, дослідження постаті Ремболовича виявилося цікавим, під час роботи виринали все нові й нові факти. "Взагалі наукові видання про Івана Ремболовича містили дуже мало матеріалів, часто мали місце недостовірні факти. У цій книзі зібрано усі дані про сотника, розповідається про цікаві сторінки біографії", – коментує Роман Коваль.

Немало зусиль для повернення з небуття цієї постаті доклала газета "Сіверщина", яка першою в Україні розповіла про Івана Ремболовича з Городні.

Від грудня 1917 року до листопада 1921 року Іван Ремболович воював за волю і долю України, спочатку — на рідній Чернігівщині проти Таращанського і Богунського полків Красної армії. На Київщині бився проти Семена Будьонного, на Поділлі і Волині — проти Григорія Котовського. Десятки, а може, і сотні боїв!
Арештували Івана Ремболовича 7 листопада 1949 року у Космачі. Розстріляли 8 вересня 1950 року у Станіславові.
60 років рідні та історики не могли ознайомитися з “кримінальною” справою Івана Семеновича Ремболовича. В останній рік президентської каденції Віктора Ющенка це, нарешті, вдалося Романові Ковалю. Відтак, ця справа лягла в основу його дослідження.
Книжка “Іван Ремболович” з’явилася завдяки фінансовій підтримці Братства вояків 1-ї Української дивізії УНА та Історичного клубу “Холодний Яр”.



Теги:нові книги, УПА, видатні земляки, городня, Іван Ремболович


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Ви повідомили лише два факти, - що вийшла книга і що він був націоналіст. А що конкретного зробив цей отаман чи сотник, що командував півсотнею козаків?
Прізвище його викликає питання - а чий націоналіст він був?
avatar
2
в газеті "Сіверщина" ми писали про нього. Доведеться, певно, ще зробити це раз...
avatar