реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Івана Ремболовича нарешті реабілітують?

У Чернігові відбулося засідання Регіональної комісії з реабілітації осіб, які потерпіли від репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917—1991 років.

Олена Герасименко склала повноваження голови Чернігівської регіональної комісії з реабілітації. Її прохання було розглянуто та підтримано одноголосно. Засідання відбулося під керівництвом виконуючого обов’язки голови Юрія Соколова.

Регіональна комісія здійснила попередній розгляд обставин, пов’язаних з учиненням репресій проти чотирьох осіб: Григорія Довгаля, Івана Ремболовича, Василя Терейковського та Івана Насінника.

За результатами розгляду прийнято рішення про надання Національній комісії з реабілітації обґрунтованих пропозицій щодо можливості визнання (відмови у визнанні) осіб реабілітованими або потерпілими від репресій.
«Остаточне рішення стосовно осіб, справи яких розглянуті на засіданнях регіональної комісії, приймає виключно Національна комісія з реабілітації. Тому ми і НЕ оприлюднюємо свої рішення», — вкотре нагадав Юрій Соколов, заступник голови комісії.

«Держава Україна реабілітує осіб, які зі зброєю в руках боролися за її незалежність, проти комуністичного тоталітарного режиму, тобто тогочасної російської імперії. До них відносяться учасники державотворчого процесу та визвольного руху 1917–1921 років, селянських повстань 1920-х років, селянських повстань напередодні Голодомору 1932–1933 років, члени ОУН і воїни УПА. Реабілітують всіх без виключення осіб, які були обвинувачені рішенням позасудового органу (так званні досудові органи «двійки», «трійки» та особливі наради тощо). Також окремо законом визнаються потерпілі від репресій режиму – родичі та близькі репресованих: чоловік чи дружина, діти (також усиновлені), інші особи, які перебували на утриманні репресованої особи, серед них і родичі «ворогів народу», які жили у спецпоселеннях», — ще раз окреслив коло осіб, що підлягають реабілітації, Сергій Бутко, член комісії, представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області.

«Заяви для розгляду комісією пишуться у довільній формі і передаються мені, Олені Потапенко, в Комунальний заклад «Чернігівський обласний пошуковий науково-редакційний центр» Чернігівської обласної ради за адресою: 14000, м. Чернігів, Проспект Миру, буд. 14, кімнату 110. Контактні телефони: (0462) 77-60-70, 67-58-71», — вкотре нагадала Олена Потапенко, секретар комісії, директор комунального закладу «Чернігівський обласний пошуковий науково-редакційний центр» Чернігівської обласної ради.

Олександр МАЙШЕВ



Теги:реабілітація, городня, Сергій Бутко, Іван Ремболович


Читайте також



Коментарі (0)
avatar