реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

В Росії діють чорні списки для українців

Українського журналіста не впустили до Росії
Учаснику української делегації до Карелії журналістові і публіцистові Сергієві Шевченку не дозволили в’їзд на територію Російської Федерації.
Про це повідомляє сайт Товариства «Меморіал».

Група з 28 осіб, серед яких двоє прикарпатців – депутат Івано-Франківської обласної ради Петро Шкутяк і журналіст газети «Галицький кореспондент» Марічка Гаврилюк вчора перетнула кордон з РФ. У Карелії делегати планують відвідати урочище Сандармох Медвежогорського району, в якому 75 років тому у листопаді 1937-го за чотири дні таємно ростріляли 1111 в’язнів соловецького етапу. Серед замордованих – цвіт українського відродження початку 20 ст. – письменники Валер’ян Підмогильний, Микола Зеров, Григорій Епік, Микола Куліш, Мирослав Ірчан, режисер Лесь Курбас, історик Сергій Грушевський (брат президента УНР Михайла Грушевського), урядовці УНР, громадські й церковні діячі, вчені, військові.

На яких підставах відмовили у в’їзді Сергію Шевченку, наразі не відомо. На всі питання прикордонники відказували, що не зобов’язані нічого пояснювати. До цього жодних проблем з перетином кордону журналіст не мав: він сім разів відвідував Карелію, зокрема й Соловки. Сергій Шевченко є автором низки книг про трагедію Сандармоху і Соловецькі табори, а також численних статей в періодиці. Питання є і до російського МЗС, яке в односторонньому порядку відновило «чорні списки» – таємний перелік українців, перебування яких на території Російської Федерації небажане.

Нагадаємо також, що за підтримки Івано-Франківської обласної державної адміністрації до Карелії вшанувати пам’ять жертв Сандармоху вирушила також окрема делегація з Прикарпаття.



Теги:Карелія, національна пам'ять, свобода слова, Україна - Росія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar